Sugjerojmë:

Ja çfarë tregon një dhomë e çrregullt për karakterin dhe shëndetin tuaj mendor

A keni ëndërruar ndonjëherë të jetoni në një dhomë krejtësisht të pastër dhe të organizuar në mënyrë perfekte? Apo do të preferonit ta kalonit kohën tuaj në një dhomë të mbushur me objekte, suvenire, libra, art dhe sende që përbëjnë jetën tuaj të përditshme?

Për disa njerëz, një dhomë e rregullt mund të jetë qetësuese. Për të tjerët, dhoma të tilla mund të jenë aspak frymëzuese.

Disa njerëz ndihen të shqetësuar në një dhomë të rrëmujshme, ndërsa të tjerë mendojnë se janë më kreativë në mes të kaosit.

Çrregullsia është parë prej kohësh si një e metë karakteri ose një shenjë dembelizmi. Pastërtia dhe organizimi prezantohen si ideale – si shenjë dhe rrugë drejt suksesit. Por çfarë ndodh me ato që janë pak më të çrregullta ose më të rrëmujshme? Çfarë thotë një dhomë e çrregullt për karakterin dhe shëndetin tuaj mendor?

Shendeti mendor
Të kesh një dhomë të çrregullt mund të jetë rezultat i shumë faktorëve. Mund të nënkuptojë se jeni të zënë dhe keni pak kohë për të pastruar dhe organizuar shtëpinë. Mund të jetë një shenjë se keni shumë gjëra. Ose mund të jetë rezultat i të pasurit fëmijë të vegjël në shtëpi, të cilët zakonisht nuk janë në gjendje të kuptojnë akoma rregullin.

Por nëse dhoma juaj është zakonisht e çrregullt, a tregon diçka për gjendjen e shëndetit tuaj mendor? Në disa raste, gjendja e dhomës suaj mund të lidhet me një gjendje psikiatrike.

Njerëzit me çrregullim obsesiv-kompulsiv, për shembull, mund të bëhen kaq të preokupuar me mbajtjen e gjërave pa mikrobe ose simetrike, saqë shpenzojnë shumë kohë duke sterilizuar ose organizuar hapësirën e tyre të jetesës.

Në raste të tjera, njerëzit grumbullojnë sende deri në atë pikë sa nuk mund të ndahen as me objektet më të parëndësishme në dukje, si gazetat e vjetra ose mbetjet plastike, pa përjetuar ankth.

Shenja e Depresionit
Nëse jeni zakonisht të rregullt dhe të organizuar, papritmas ndodh të mos kujdeseni për një dhomë të çrregullt mund të jetë një shenjë se diçka po ndodh në jetën tuaj. Për shembull, rrëmuja ndonjëherë mund të jetë një shenjë e depresionit. Njerëzit në depresion shpesh ndihen shumë të lodhur ose të pashpresë për të vazhduar me rutinën e detyrave shtëpiake.

Depresioni gjithashtu mund ta bëjë më të vështirë të qëndrosh i fokusuar dhe të kesh energji për të rregulluar një dhomë.

Shenjë e mbingarkesës
Nëse jeni të frustruar, të zemëruar ose të mbingarkuar nga rrëmuja dhe rrëmuja, atëherë është një shenjë e qartë se diçka duhet të ndryshohet.

Personaliteti
Pra, çfarë i bën të ndryshëm njerëzit e rregullt dhe të çrregullt? A janë disa njerëz të lindur vetëm me personalitete që preferojnë rregullin, ndërsa të tjerët parapëlqejnë rrëmujën? Ndërsa disa mund të sugjerojnë se një dhomë e rrëmujshme është një shenjë e një mendjeje të rrëmujshme, ata që preferojnë këtë lloj ambienti nuk janë domosdoshmërisht të çorganizuar.

Në disa raste, tavolina e një personi mund të duket si një rrëmujë e ngatërruar, e shpërndarë me letra, zarfe dhe dosje. Megjithatë, ata gjithmonë e dinë saktësisht se ku ndodhet secili artikull kur u nevojitet. Disa nga njerëzit më kreativë dhe produktivë duket se lulëzojnë në këtë lloj mjedisi.

Nëse të kesh një dhomë krejtësisht të rregullt është ajo që ju frymëzon dhe ju ndihmon të ndiheni produktiv dhe krijues, mund të nënkuptojë që ju keni atë që njihet si një personalitet i tipit A. Njerëzit me këtë lloj personaliteti priren të jenë perfeksionistë. Të kesh gjithçka në vendin e vet ndihmon në përmbushjen e nevojës së tyre për rregull dhe kontroll.

Por nëse prireni të jeni më të qetë në qasjen tuaj ndaj punëve të shtëpisë dhe rregullimit, mund të nënkuptojë se keni më shumë tip personaliteti të tipit B. Njerëzit me këtë lloj personaliteti janë më të relaksuar se homologët e tyre të tipit A. Në vend që të fokusohen në arritjen e përsosmërisë, ata tërhiqen më shumë nga idetë, përvojat dhe kreativiteti.

Avantazhet e rrëmujës
– Kreativiteti
– I ngazëllyer për të provuar gjëra të reja

Disavantazhet e rrëmujës
– Kanë tendencë të jenë më pak bamirës
– Bëni zgjedhje më pak të shëndetshme

Lini një koment