5-6 kg gjeldeti gati për furrë me qafë të prerë dhe të brendshmet të ndara veç
150 g gjalpë
3 thelpinj hudhre, te grira imet
një grusht i madh erzash të përziera si majdanoz, trumzë, dafinë etj
2 limonë, të dy të përgjysmuar, 1 i shtrydhur
1 qepë, e prerë trashë
2 karota, të prera trashë
Për salcën
2 lugë gjelle miell i thjeshtë
1 lugë gjelle salcë soje
1 lugë ekstrakt majaje
gotë e madhe verë e kuqe (rreth 200 ml)
500 ml lëng pule ose gjeldeti
Deri në 48 orë dhe të paktën 12 orë para gatimit, lironi lëkurën mbi gjoksin e gjelit në mënyrë që të mund të fusni duart poshtë saj. Spërkateni zogun kudo, duke përfshirë edhe nën lëkurë, me 2 lugë gjelle kripë deti. Vendoseni gjelin në një tavë të madhe pjekjeje, me anën e gjoksit lart. Lëreni të pambuluar në frigorifer derisa ta gatuani.
Hiqeni gjelin nga frigoriferi të paktën 1 orë para gatimit. Ngroheni furrën në 240C. Shkrini gjalpin në një tigan të vendosur në zjarr të ulët, më pas shtoni hudhrën, erëzat e grira dhe lëngun e limonit. Ziejini për 1 min, hiqeni nga zjarri dhe lëreni të ftohet pak.
Hiqeni gjelin nga tava dhe shpërndani në të qepët, karotat, qafën e gjelit të detit dhe të brendshmet. Vendosni një raft pjekjeje mbi tavë dhe vendoseni gjelin sipër. Mbushni gjelin me limonët e shtrydhur dhe të plotë së bashku me erëzat. Ngrini lëkurën dhe hidhni me lugë rreth 4 lugë gjelle gjalpë me erëza e hudhër mbi mishin poshtë, më pas masazhoni lëkurën për ta përhapur atë. Lyejeni pjesën më të madhe të gjalpit të mbetur në të gjithë zogun, duke rezervuar rreth 2 lugë gjelle. Lidhini krahët dhe këmbët së bashku.
Futeni gjelin e detit në furrë dhe ulni nxehtësinë në 180C. Piqeni për 1 orë, më pas hiqeni nga furra dhe lyejeni me më shumë gjalpë. Rrotullojeni tavën dhe kthejeni në furrë për 30 minuta të tjera. E lyejmë sërish me gjalpë dhe e pjekim për 30 minuta të tjera.
Pasi gjeli ka kaluar 2 orë në total, kontrolloni temperaturën e tij me një termometër. Është gatuar në mënyrë perfekte kur pjesa më e trashë e gjoksit lexon rreth 65C dhe pjesa më e trashë e kofshës lexon 75C. Nëse temperatura është më e ulët, kthejeni gjelin në furrë për 15 minuta derisa të arrihet temperatura. Ftoheni për 10 minuta, më pas transferojeni në një dërrasë dhe lëreni me kokë poshtë – gjeli i detit duhet të pushojë për të paktën 20 minuta të tjera dhe do të qëndrojë i nxehtë për të paktën 40 minuta më shumë.
Ndërkohë bëni salcën. Nëse tava e pjekjes është rezistente ndaj zjarrit, vendoseni direkt në zjarr mesatar. Nëse jo, kruajeni përmbajtjen në një tigan të madh e të cekët. Shpërndani mbi të miellin dhe përziejeni për të bërë një pastë. Shtoni salcën e sojës dhe ekstraktin e majasë, përzieni, më pas derdhni verën dhe përzieni për të formuar një pastë të trashë. Hidhni lëngun dhe lëngjet e gjelit të detit (nëse nuk po i gatuani tashmë në tavë). Ziejini për rreth 5 minuta, duke e trazuar për të bërë një lëng mishi të pasur. Kullojeni në një enë ose tigan për ta ringrohur nëse është e nevojshme.
Vendoseni gjelin e detit në një pjatancë dhe shëbejeni me salcën shoqëruese.
Shumë prej nesh e kemi provuar atë momentin e këndshëm në fund të një vakti në një restorant kinez, kur na shërbehet një biskotë krokante që fsheh brenda një copëz letre me një “parashikim”, mesazh apo disa numra me...
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Komento