Përgatitja e filetos
Skuqim fileton e viçit në një tigan me gjalpë në zjarr të lartë për 1-2 minuta nga secila anë, derisa të marrë një kore të artë. E heqim dhe e lyejmë menjëherë me mustardën Dijon. E lëmë të ftohet.
Përgatitja e përzierjes me kërpudha (duxelles)
Në të njëjtin tigan, shtojmë kërpudhat, qepën dhe trumzën. I gatuajmë derisa të avullojë i gjithë lëngu. E lëmë të ftohet.
Mbështjellja me proshutë dhe kërpudha
Vendosim një shtresë të hollë me proshutën parma mbi një letër plastike. Sipër saj shtrojmë përzierjen e kërpudhave. Vendosim fileton në mes dhe, me ndihmën e letrës plastike, e mbështjellim mirë. E fusim në frigorifer për 20 minuta.
Mbështjellja me brumë sfoglia
Hapim brumin sfoglia dhe vendosim fileton e mbështjellë në mes. E mbështjellim me kujdes brumin, duke e vulosur mirë skajet. Sipërfaqen e lyejmë me vezën e rrahur dhe bëjmë disa prerje të vogla për dekorim.
Pjekja
E pjekim në furrë të parangrohur në 200°C për 30-35 minuta, derisa brumi të marrë ngjyrë të artë. Për një fileto medium-rare, temperatura e brendshme duhet të arrijë 55-60°C.
Shërbimi
E lëmë të pushojë për 10 minuta para se ta presim në feta.
Shoqërohet me: Pure patatesh, perime të pjekura dhe një salcë me verë të kuqe. Kjo pjatë klasike dhe elegante është perfekte për një darkë festive.
Përgatitja e mbushjes Në një tigan, ngrohim vajin e ullirit dhe skuqim qepën derisa të zbutet. Shtojmë bukën e thatë, frutat e thata dhe bizelet. Përziejmë mirë dhe shtojmë lëngun e pulës për ta bërë masën të butë. Shtojmë...
Përgatitja e karkalecave Lajmë mirë karkalecat dhe i thajmë me letër kuzhine. Në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe shtojmë hudhrën. E gatuajmë për disa sekonda, derisa të lëshojë aromë, por pa u djegur. Gatimi i...
Patëllxhanët i zbrazim nga brenda duke lënë një shtresë të hollë të mishit të tyre dhe i vendosim në një tavë. I spërkasim me vaj ulliri, kripë dhe piper, dhe i fusim në furrë të parangrohur në 200°C për...
Komento