Fileto Viçi Wellington (Pjatë Klasike Festive)

Veshtiresia
E avancuar
Koha gatimit
2 orë
Sugjerohet për:
6 persona
Kalori:
700 kcal për porcion
Fileto viçi (800 g, copa të tëra)
Kërpudha të freskëta (300 g, të grira imët)
Qepë e vogël (1, e grirë imët)
Gjalpë (50 g)
Proshutë parma (8 feta)
Brumë sfoglia (500 g)
Vezë (2 të rrahura për lyerje)
Mustardë Dijon (2 lugë gjelle)
Trumzë e freskët (2 degë)
Kripë dhe piper sipas shijes

  1. Përgatitja e filetos
    Skuqim fileton e viçit në një tigan me gjalpë në zjarr të lartë për 1-2 minuta nga secila anë, derisa të marrë një kore të artë. E heqim dhe e lyejmë menjëherë me mustardën Dijon. E lëmë të ftohet.
  2. Përgatitja e përzierjes me kërpudha (duxelles)
    Në të njëjtin tigan, shtojmë kërpudhat, qepën dhe trumzën. I gatuajmë derisa të avullojë i gjithë lëngu. E lëmë të ftohet.
  3. Mbështjellja me proshutë dhe kërpudha
    Vendosim një shtresë të hollë me proshutën parma mbi një letër plastike. Sipër saj shtrojmë përzierjen e kërpudhave. Vendosim fileton në mes dhe, me ndihmën e letrës plastike, e mbështjellim mirë. E fusim në frigorifer për 20 minuta.
  4. Mbështjellja me brumë sfoglia
    Hapim brumin sfoglia dhe vendosim fileton e mbështjellë në mes. E mbështjellim me kujdes brumin, duke e vulosur mirë skajet. Sipërfaqen e lyejmë me vezën e rrahur dhe bëjmë disa prerje të vogla për dekorim.
  5. Pjekja
    E pjekim në furrë të parangrohur në 200°C për 30-35 minuta, derisa brumi të marrë ngjyrë të artë. Për një fileto medium-rare, temperatura e brendshme duhet të arrijë 55-60°C.
  6. Shërbimi
    E lëmë të pushojë për 10 minuta para se ta presim në feta.

Shoqërohet me: Pure patatesh, perime të pjekura dhe një salcë me verë të kuqe.
Kjo pjatë klasike dhe elegante është perfekte për një darkë festive.

Komento