A është e mundur të tështini kur jeni në gjumë?

Pse teshtijmë?

Teshtitja (shtrëngimi) është përgjigjja e trupit tuaj për t’ju ndihmuar në pastrimin e hundës. Kur grimcat hyjnë në vrimat e hundës, rrugët e kalimit të hundës mund të kruhen dhe irritohen.

Si një refleks natyral, sinjalet nervore dërgohen në trungun tuaj të trurit për t’i thënë hundës tuaj që të heqë qafe grimcat pushtuese përpara se të arrijnë në mushkëritë tuaja dhe t’ju sëmurin.

Disa substanca të zakonshme që shkaktojnë teshtimën përfshijnë:

Kafshët

Bakteret

Pluhurin

Mykun

Aromat, siç janë parfumet

Duhani etj

Shkaqe të tjerë të mundshëm të teshtitjes përfshijnë ekspozimin ndaj dritës së ndritshme dhe shkuljen e vetullave.

Ndërsa teshtini, hunda juaj shtyn mukusin, ajrin dhe pështymën me një forcë të lartë në mënyrë që të heqë qafe grimcat irrituese. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të teshtitni në një copë ose letër. Nëse nuk keni, teshtini në bërryl për të shmangur përhapjen e mikrobeve.

Si ndikohet teshtitja nga fazat e gjumit?

Mendohet se arsyeja që nuk mund të teshtitni kur jeni në gjumë është sepse nervat që ju ndihmojnë të teshtitni janë gjithashtu në pushim gjatë kësaj kohe. Ky është veçanërisht rasti kur hyni në cikle të gjumit të lëvizjes së shpejtë të syve (REM).

Gjatë gjumit REM, nuk jeni në dijeni të ndjesive gudulisëse ose irrituese që zakonisht dërgonin sinjale nervore në tru për të shkaktuar një teshtimë.

Rasti mund të jetë i ndryshëm kur jeni në fazat e lehta të gjumit. Nëse ndonjëherë jeni ndjerë sikur keni teshtitur në gjumë më parë, ka të ngjarë sepse nuk keni rënë ende në një gjumë të thellë, ose tashmë keni filluar të zgjoheni natyrshëm.

Studiuesit ende po përpiqen të përcaktojnë pse ndodh saktësisht ky reagim dhe si shtypet gjatë orëve tuaja të gjumit.

Lini një koment