2 lugë gjelle rigon të tharë, plus shtesë për spërkatje
500 ml salcë domateje
1 patëllxhan i prerë në copa 1.5 cm
4 domate, të prera në copa 1 cm
2 lugë vaj ulliri
25 gr parmigiano i grirë hollë
170 g kos grek 0% yndyrë
arrëmyshk i sapo grirë
Gatuani specat lehtësisht në një tigan të madh që nuk ngjit për rreth 5 minuta – uji i tyre duhet të ndalojë ngjitjen në tigan. Shtoni hudhrën dhe gatuajeni edhe për 1 minutë, më pas shtoni mishin e viçit, duke e copëtuar me një pirun dhe gatuajeni derisa të marrë ngjyrë kafe.
Hidhni thjerrëzat, gjysmën e rigonit, salcën dhe pak ujë. Ziejini për 15-20 minuta derisa thjerrëzat të zbuten, duke shtuar më shumë ujë nëse keni nevojë.
Ndërkohë, ngrohni grilën në nxehtësi Mesatare. Vendosim fetat e patëllxhanit dhe domateve në një tepsi që nuk ngjit dhe i lyejmë me vaj.
Spërkateni me rigonin e mbetur dhe pak erëza, më pas piqeni për 1-2 minuta nga secila anë derisa të karbonizohet lehtë – mund t’ju duhet ta bëni këtë në dy radhë. Përzieni gjysmën e djathit me kosin dhe pak erëza.
Ndani masën e viçit në 4 pjata të vogla të rezistente ndaj nxehtësisë dhe vendosini sipër patëllxhanët dhe domatet e prera në feta. Hidhni sipër kosin dhe spërkatni me rigon shtesë, parmixhan dhe arrëmyshk.
Piqeni në grilë për 3-4 minuta derisa të fillojë të lëshojë flluska. Shërbejeni me sallatë, nëse dëshironi.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento