6 arsyet e mrekullueshme përse duhet të konsumojmë mango
I shijshëm dhe i ëmbël, mango njihet si “mbreti i frutave”. Edhe pse mangot janë plot me sheqer (një filxhan përmban rreth 25 gramë karbohidrate dhe 100 kalori), mangot ofrojnë disa benefite mbresëlënëse. Këtu janë pesë përfitimet e mangos, së bashku me disa mënyra të thjeshta për të shijuar frutin e lëngshëm.
1. Mangot mund të mbrojnë nga kanceri
Ky frut paketon mbi një duzinë lloje të polifenoleve. Këto komponime bimore kanë aktivitet antioksidues që mbrojnë qelizat nga dëmtimi i ADN-së që mund të çojë në sëmundje degjenerative, duke përfshirë diabetin e tipit 2 dhe kancerin.
2.Ato nxisin sistemin imunitar
Një filxhan mango siguron rreth një të katërtën e objektivit ditor për vitaminë A, një lëndë ushqyese që është esenciale për funksionimin e duhur të sistemit imunitar (duke përfshirë prodhimin dhe aktivitetin e qelizave të bardha të gjakut). Mos marrja e mjaftueshme e vitaminës është e lidhur me një ndjeshmëri më të madhe ndaj infeksioneve.
3.Mangot përmirësojnë lëkurën dhe shëndetin e flokëve
Vitamina A në mango është gjithashtu çelësi për zhvillimin dhe mirëmbajtjen e llojeve të shumta të indeve epiteliale, duke përfshirë lëkurën, flokët dhe gjëndrat dhjamore.. Këto të fundit, të cilat janë të lidhura me folikulat e flokëve, ndihmojnë në mbajtjen e flokëve të lagur dhe të shëndetshëm. Një filxhan mango furnizon gjithashtu rreth 75% të marrjes së përditshme të vitaminës C. Kjo lëndë ushqyese është e nevojshme për të prodhuar kolagjen, një lloj indi që i jep lëkurës elasticitetin e tij dhe ndihmon në parandalimin e rrudhave.
4.Ata mund të lehtësojnë kapsllëkun
Në një studim mbi njerëzit me kapsllëk kronik , u gjet se konsumimi i mangos është më i dobishëm se sa marrja e një sasie ekuivalente e fibrave të izoluara.
5. Përmirësojnë sheqerin në gjak
Duket e pamundur që një ushqim i tillë i ëmbël të përmirësojë sheqerin në gjak, por ky ishte përfundimi i një studimi pilot në Oklahoma State University. Për 12 javë, 20 meshkuj dhe femra të dhjamosur hëngrën 10 gramë pulpë mango të ngrirë (ekuivalente me rreth gjysmën e një mango të freskët) çdo ditë. Në fund të studimit, pjesëmarrësit kishin nivel më të ulët të glukozës në gjak sesa kur filluan eksperimentin. Hulumtuesit dyshojnë se komponentët bioaktive në fryt, duke përfshirë antioksidantë, mund të jenë funksionalë.
6.Mangot ndikojnë në shëndetin e syve
Antioksidantët lutein dhe zeaxanthin gjetur në mango ndihmojnë sytë tuaj në disa mënyra. Dy komponimet natyrore, të cilat mbrojnë retinën dhe lentet, kanë treguar se rrisin gamën vizuale, rritin kontrastin vizual dhe zvogëlojnë kohën që duhet të shërohen nga stresi i dritave të ndritshme. Duo gjithashtu mbron sytë nga rrezet ultravioletë të dëmshme dhe lufton ose ngadalëson përparimin e kataraktave dhe degjenerimit makular.
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment