Musaka me patëllxhanë, shije e mrekullueshme

Ingredientët

  • Për tavën e perimeve:
  • 3 patëllxhanë mesatarë
  • 3 patate mesatare
  • 1 kungulleshkë
  • 100 ml vaj ulliri
  • Për kimën:
  • 1 degë selino e prerë në kuba
  • 1 qepë e prerë në kuba
  • 1 karrotë e prerë në kuba
  • 2 domate për gjellë
  • 250 gr mish të grirë
  • 1 gotë ujë
  • Piper të zi
  • Kripë
  • Për beshamelin:
  • 2 lugë gjelle gjalpë
  • 1 lugë gjelle miell
  • 250 ml qumësht
  • Pak kripë
  • Pak arrë moskat
  • 150 gr djathë çedar ose guoda i grirë

Udhëzimet

1

Marrim perimet dhe i presim mundësisht në të njëjtën trashësi.

2

Patëllxhanët i spërkasim me pak kripë dhe i lëmë të rrinë rreth 10 minuta

3

Me ndihmën e një letre kuzhine thajmë patëllxhanët nga lëngu që kanë nxjerrë.

4

Në një tigan të gjerë e të thellë hedhim vajin e ullirit dhe skuqim patëllxhanët sa të marrin pak ngjyrë dhe të zbuten.

5

Një pjesë të vajit do ta thithin patëllxhanët, kështu që tek ajo që mbetet do shtojmë karrotën e grirë, qepën dhe selinonë. I fërgojmë sa qepa të zbutet dhe më pas shtojmë mishin e grirë

6

E skuqim mishin e grirë për 2-3 minuta dhe shtojmë domatet të grira imët, kripë e piper dhe ujin.

7

E lëmë kimën të gatuhet në zjarr mesatar derisa uji të jetë avulluar në gjysëm dhe kima të mos jetë as shumë e ujshme e as shumë e thatë.

8

Për të përgatitur tavën, ngrohim furrën në 240˚C.

9

Shtrojmë në një tavë rrumbullake me diametër 25 cm një rresht patëllxhanë, patate, kungulleshka dhe e mbulojmë me gjysmën e kimës.

10

Ripërsërisim shtresën e dytë me perimet e mbetura dhe e mbulojmë me kimën e mbetur.

11

E mbulojmë tavën me letër alumini dhe e pjekim për 20 minuta deri sa patatet të jenë zbutur.

12

Ndërkohë që tava gatuhet, përgatisim beshamelin.

13

Në një enë të thellë tresim gjalpin dhe shtojmë miellin.

14

E trazojmë sa mielli të njomet me gjalpin dhe shtojmë qumështin duke e rrahur me shpejtësi.

15

Rregullojmë me kripë dhe arrë moskat dhe duke e trazuar vazhdimisht e gatuajmë deri sa të trashet.

16

Kur patatet të jenë zbutur, nxjerrim tavën, e mbulojmë me beshamel dhe më pas shtojmë djathin e grirë sipër.

17

E pjekim edhe për 15 minuta të tjera dhe tava është gati.

Lini një koment