Karbohidratet janë burimi kryesor i energjisë për trupin dhe për muskujt gjatë stërvitjes intensive. Kjo është arsyeja pse ne “furnizohemi” me karbohidrate, pasi kemi shpenzuar energji të mëdha në stërvitje.
Karbohidratet përmbajnë fibra, të cilat janë të rëndësishme për shëndetin e mirë të zorrëve dhe tretjen. Ato janë gjithashtu thelbësore për funksionimin e trurit.
Ekzistojnë 2 forma të karbohidrateve: të thjeshta dhe komplekse. Burimet e karbohidrateve komplekse, si tërshëra, orizi apo quinoa na shfaqen pothuajse shumë shpesh në të gjitha format e recetave.
Karbohidratet e thjeshta janë sheqerna si mjalti dhe natyrisht frutat e pasura me lëndë ushqyese. Trupi mund t’i përdorë ato për rritje të shpejtë të energjisë.
Jo të gjitha karbohidratet janë njësoj. Ushqimet e përpunuara të larta në sheqer dhe të rafinuara janë padyshim jo të shëndetshme dhe duhet t’i shmangni. Ndërsa ushqimet e plota, të pasura me fibra janë të shëndetshme!
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment