Roli dhe rëndësia e batanijeve termike të urgjencës
Prej mëngjesit të 26 nëntorit Shqipëria po kalon një situatë tejet të vështirë, pas tërmetit 6.4 ballë që deri më tani i ka marrë jetën 31 personave. Grupe të tëra shpëtimi u mobilizuan për të nxjerrë nga rrënojat, personat që furia e fuqishme e natyrës, nuk i la as të dilnin nga banesat e tyre.
E teksa shumë prej tyre, nxirreshin pas orëve të tëra operacioni me barrelë, mbuloheshin direkt me një batanije termike.
Këto batanije termike u shpikën për hërë të parë nga Nasa në vitin 1964. Ato quhen batanije termike emergjente ose ndryshe batanije sigurie. Mund ti ndeshni me ngjyrë të bardhë ose gold.
Këto batanije janë pjesë e kutisë për ndihmën e shpejtë, sidomos në raste emergjente siç ishte ajo e tërmetit që vendi ynë kaloi. Qëllimi i tyre kryesor është për të reflektuar përsëri nxehtësinë në trup kur përdoren si strehë. Ato janë veçanërisht të dobishme në mot të ftohtë.
Qëllimi tjetër po ashtu i rëndësishëm i këtyre batanijeve është të parandalojnë hipoterminë, pra temperaturën e ulët të trupit. Madhësia e tyre është e mjaftueshme për 1 person dhe pesha e lehtë i bën ato ideale për tu marrë me vete edhe në terrenet më të vëshira ( siç ishte rasti i gërmadhave).
Dizajni i tyre zvogëlon humbjen e nxehtësisë në trupin e një personi.
Këto batanije janë të papërshkueshme nga uji dhe kjo parandalon humbjen e nxehtësisë që shkaktohet nga avullimi i djersitjes./neps.al
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment