3 fruta të thata me më shumë proteina se një vezë, të rekomanduara nga dietologu
Secili ftrut i thatë ka përfitimet e veta shëndetësore—por disa janë në krye kur bëhet fjalë për këtë lëndë ushqyese të ngopshme.
Ka shumë gjëra të mrekullueshme për ta—përfshirë faktin që janë një paketë e vogël e mbushur me fibra dhe proteina. Të dyja këto lëndë ushqyese ndihmojnë në mbajtjen e ngopjes duke ngadalësuar tretjen dhe stabilizuar nivelet e sheqerit në gjak për të ofruar energji të qëndrueshme.
Kur bëhet fjalë për proteinat në veçanti, disa fruta të thata janë më të pasura se të tjerat. Në fakt, disa fruta të thata kanë po aq proteina sa një vezë. Meqenëse një vezë është një nga ushqimet më të mira me proteina të larta që mund të hani (me 6 gram proteina), shpesh e përdorim atë si pikë referimi për të parë se si krahasohen ushqime të tjera. Lexoni më tej për të mësuar rreth tri frutave të thata që kanë—ose tejkalojnë—proteinën e një veze.
1. Kikirikët
Proteina: 7 g (1/4 filxhan)
Kikirikët janë teknikisht një bishtajore që rritet nën tokë, por konsumohen si fruta të thata për shijen, teksturën dhe vlerën e tyre ushqyese. Ka një arsye pse kikirikët janë fruti i thatë i preferuar i Amerikës: Janë të përballueshme, të qëndrueshme në raft dhe ushqyese, duke ofruar më shumë se 7 gram proteina dhe 2 gram fibra për një servir prej 30 gr.
2. Bajamet
Proteina: 6 g (23 bajame)
Bajamet përmbushin kriteret ushqyese dhe kulinare. Kjo arrë është një forcë, duke ofruar një gamë të lëndëve ushqyese, përfshirë fibrat dhe antioksidantët, të cilat kontribuojnë në shëndetin e mirë të zemrës. Bajamet ofrojnë 3.5 gram fibra për çdo 23 arra, që ofron më shumë se 10% të nevojave tuaja ditore për fibra.
3. Fistikët
Proteina: 6 g (29 gram)
Fistikët meritojnë një përmendje të veçantë pasi kanë një profil ushqyes të shkëlqyer, duke përfshirë kaliumin që rregullon presionin e gjakut, vitaminën B6 që mbështet imunitetin dhe manganin që ndihmon në ndërtimin e kockave. Kërkimet në zhvillim tregojnë se konsumimi i rregullt i fistikëve mund të përmirësojë shëndetin e mikrobiomës së zorrëve duke rritur përqendrimin e baktereve të dobishme.
Fruta të tjera të thata për t’u konsideruar
Ndërsa këto arra nuk kanë të njëjtën ose më shumë proteinë se një vezë, ato meritojnë një moment për të shkëlqyer dhe janë të denja për t’u përfshirë në vaktet dhe mezet tuaja.
Kajsus
Proteina: 4 g p (1/4 filxhan ose 18 kaju të plotë)
Kajsus nuk marrin të njëjtën vëmendje si arra të tjera, por ato ofrojnë një sërë lëndësh ushqyese esenciale që kontribuojnë në shëndetin e mirë. Një servir i kajsus ofron një të tretën e marrjes së rekomanduar ditore të bakrit, një mineral gjurmë që mbështet sistemin nervor dhe imunitar dhe luan një rol në prodhimin e energjisë. Plus, kajsus kanë përfitime të mundshme për shëndetin e zemrës. Një studim tregon se konsumimi i kajsus çdo ditë për 12 javë mund të përmirësojë nivelin e kolesterolit HDL dhe presionin e gjakut të njerëzve me diabet tip 2.
Arra
Proteina: 4 g (1/4 filxhan ose 14 gjysmë arra)
Këto arra me pamje të rrudhosur kanë 2.5 gram yndyra omega-3 me bazë bimore, të cilat janë lidhur me përmirësimin e shëndetit të trurit, zorrëve dhe shëndetit riprodhues mashkullor.
Shijoni arrat e thjeshta, bashkojini me një frut (Banane dhe Arra bëjnë një kombinim të shkëlqyer) ose spërkatini mbi sallata. Arrat jo vetëm shtojnë krokanten, por gjithashtu përputhen mirë me djathin, si në Sallatën me Spinaq, Luleshtrydhe dhe Arra.
Lajthitë
Proteina: 4 g (21 lajthi)
Lajthitë janë plot me lëndë ushqyese, me një servir që ofron pothuajse 87% të rekomandimit tuaj ditor të manganit, një mineral që mbështet prodhimin e energjisë, riprodhimin, koagulimin e gjakut, zhvillimin e kockave dhe më shumë. Një meta-analizë gjithashtu zbuloi se konsumimi i rregullt i lajthive mund të ulë nivelet e kolesterolit “të keq” LDL dhe të reduktojë hemoglobinën A1C (një matje e sheqerit në gjak).
Lajthitë mund të jenë të njohura më shumë për të qenit përbërësi hero i Nutella-s (të cilën mund ta bëni në shtëpi), por ato gjithashtu mund të shtohen në perimet e gatuara, si në Fasulet Jeshile të Pjekura me Mustardë dhe Lajthi.
Arra Brazili
Proteina: 4 g (28 gram)
Arrat e Brazilit janë më të njohura për nivelet e tyre të larta të selenit, një mineral thelbësor për funksionimin e tiroides, riprodhimin dhe prodhimin e ADN-së. Këto arra gjithashtu kanë veti anti-inflamatore që mund të mbështesin shëndetin e zemrës.
Hani një deri në tre arra të plota të Brazilit në ditë, ose bëni përzierje të arrave ose përzierje të ushqimit të shpejtë me arra të Brazilit. Do të befasoheni këndshëm me sa të ngopshme janë vetëm me disa copa.
Përfundimi
Ka shumë arsye për të ngrënë fruta të thata. Nëse do të shikonit vetëm përmbajtjen e proteinës, atëherë kikirikët, bajamet dhe fistikët janë zgjedhjet tona kryesore. Megjithatë, arra të tjera si kajsus, arrat, lajthitë dhe arrat e Brazilit janë gjithashtu burime të proteinës. Gjithsesi, shijimi i një shumëllojshmërie ushqimesh që ofrojnë proteina, karbohidrate komplekse, fibra dhe yndyra të shëndetshme e mundëson trupin tuaj të ndihet më mirë.
Në botën e mirëqenies, një nga zakonet më të thjeshta, por edhe më efektive që mund të përvetësosh, është konsumimi i ujit me limon. Është i lehtë për t’u përgatitur, ekonomik dhe plot me përfitime shëndetësore. Por, përse kjo...
Çdo vit, më 1 tetor, festojmë Ditën Ndërkombëtare të Kafes, një ditë e dedikuar dashamirësve të kësaj pije magjepsëse! Kafeja ka një histori të gjatë që fillon në Etiopi, ku legjendat thonë se bariu Kaldi zbuloi efektet e saj...
Nëse keni dëgjuar për acidin folik, gjasat janë që ai të përmendet në lidhje me shtatzëninë. “Acidi folik mbështet zhvillimin e fetusit, duke reduktuar defektet e tubit nervor gjatë shtatzënisë,” thotë Reema Pillai, dietologe në Dietitian Fit. Por, “është...
Lini një koment