Makaronat i ziejmë sipas udhëzimeve të paketimit, pastaj i kullojmë dhe i lëmë mënjanë. Në një tigan, skuqim qepën dhe hudhrat me pak vaj ulliri derisa të zbuten. Shtojmë mishin e grirë dhe e gatuajmë deri sa të marrë ngjyrë. Shtojmë domatet e grira, kripën dhe piperin dhe lëmë masën të ziejë për rreth 20 minuta.
Përgatisim salcën beshamel duke shkrirë gjalpin dhe shtuar miellin, duke përzier deri sa të trashet. Shtojmë qumështin gradualisht dhe në fund, vezët e rrahura.
Në një tavë, shtrojmë një shtresë makarona, pastaj një shtresë me mishin e gatuar dhe mbi to shtojmë një shtresë tjetër makaronash. E mbulojmë me salcën beshamel dhe e spërkasim me djathë të grirë. E pjekim në furrë për 45 minuta në 180°C.
Shoqërohet me: Sallatë greke. Konsumohet si pjatë kryesore për drekë ose darkë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento