Tavë kosi sipas shijes tradicionale për Fiter Bajram
70 gr gjalpë
1 lugë gjelle vaj ulliri
1 shpatull qengji e ndarë në copa
4 thelpinj hudhër të grira
1 lugë çaji rigon
60 gr oriz
50 gr miell
600 ml kos
4 vezë të rrahura
Kripë dhe piper
Nxeheni sobën në 180 gradë Celcius.
Në një tigan të madh, nxehni 20 gr gjalpë dhe vajin e ullirit me nxehtësi të lartë dhe skuqni copat e mishit të qengjit.
Shtoni në tigan hudhrën, rigonin dhe 200 ml ujë. Ulni pak nxehtësinë, vendosini kapakun tiganit dhe loëreni të ziejë për 45-60 minuta, derisa mishi të jetë zbutur.
Shtoni orizin, kripën dhe piperin dhe hidheni të tërën në një tavë.
Shkrini pjesën e mbetur të gjalpit në një tigan të vogël. Shtoni miellin dhe trazojeni vazhdimisht për 2 minuta, më pas hiqeni nga zjarri. Shtoni kosin, përzijeni mirë dhe rivendoseni në zjarr duke e gatuar për pak minuta me nxehtësi të ulët. Hiqeni nga zjarri, shtoni vezët e rrahura dhe kripë e piper.
Hidheni përzierjen mbi mishin e qengjit me oriz dhe vendoseni në furrë për 40-45 minuta, derisa sipërfaqja të nisë të marrë një ngjyrë të artë.
Në disa fshatra të vegjël arbëreshë në Sila të Kalabrisë, ka një recetë që prej gjashtë shekujsh nuk është shkruar kurrë në italisht. Nuk ka as libra gatimi, as video në internet. Ka vetëm fjalë të pëshpëritura në arbërisht,...
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Lini një koment