Tartë me patate, pana dhe parmixhano për një shije perfekte
1 kg patate
400 gr salçiçe
150 gr gjalpë
1 kuti pana
3 vezë
1 të bardhë veze
50 gr parmixhano të grirë
Pak verë të bardhë
30 gr therrime bukë
Hudhër
Sherebelë
Arrëmyshk
Kripë, piper
1.Pastroni dhe zieni patatet. Hiqini lëkurën dhe shtypini për t’i shndëruar në pure. Shtojini puresë pak gjalpë, arrëmyshk dhe panën.
2.Rregulloni shijen me kripë e piper. Hidhni po aty të verdhat e vezëve dhe djathin e grirë parmixhano.
3.Rrihni të bardhat vezëve veç dhe vijoni t’ia shtoni puresë duke e përzier vazhdimisht. Gjysmën e masës së puresë, shtrojeni në një tavë ku keni vendosur më parë pak thërrime buke.
4.Pastroni salçiçet nga lëkura, coptojeni dhe kaurdiseni në një tigan me pak hudhër dhe sherebelë.
5.Shuajeni me verën e bardhë dhe pasi të ketë avulluar alkooli, hiqeni nga zjarri.
6.Vendoseni mbi shtresën e puresë dhe shtoni shtresën tjetër të saj. Sipër mund të shtoni pak thërrime buke dhe nëse ju ka tepruar, pak parmixhano.
7.Rregulloni shijen me kripë dhe piper e rregulloni sipas preferencës.
8.Piqeni në furrën e parangrohur për rreth 30 minuta.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment