Musaka me patëllxhan

Veshtiresia
Mesatare
Koha gatimit
90 minuta
Sugjerohet për:
Të rritur dhe adoleshentë
Kalori:
600 kcal për porcion
Patëllxhanë (3 të mëdhenj)
Mish i grirë (500 g, zakonisht viçi ose qengj)
Qepë (1 e madhe)
Domate të grira (400 g)
Hudhër (2 thelpinj)
Vezë (2)
Qumësht (300 ml)
Gjalpë (50 g)
Miell (2 lugë gjelle)
Vaj ulliri
Kripë dhe piper
Djathë kaçkavall (100 g, i grirë)

Përgatitja

Patëllxhanët i presim në feta të holla dhe i skuqim lehtë në vaj ulliri derisa të marrin ngjyrë të artë. I lëmë mënjanë. Në një tigan tjetër, skuqim qepën dhe hudhrat deri sa të zbuten, më pas shtojmë mishin e grirë dhe e gatuajmë deri sa të marrë ngjyrë të artë. Shtojmë domatet e grira, kripën dhe piperin dhe lëmë përzierjen të ziejë për rreth 20 minuta derisa lëngu të avullojë.

Ndërkohë, përgatisim një salcë beshamel. Shkrimë gjalpin në një tenxhere dhe shtojmë miellin. E përziejmë derisa mielli të marrë ngjyrë të lehtë kafe. Shtojmë qumështin gradualisht duke përzier vazhdimisht deri sa salca të trashet. Më pas, shtojmë vezët e rrahura dhe e largojmë tenxheren nga zjarri.

Në një tavë për pjekje, shtrojmë një shtresë patëllxhanë, një shtresë mish dhe e mbulojmë me një shtresë tjetër patëllxhanë. Përsërisim derisa të mbarojnë përbërësit, duke e përfunduar me salcën beshamel. E mbulojmë sipërfaqen me djathë të grirë dhe e fusim në furrë të parangrohur në 180°C për rreth 40 minuta.

Shoqërohet me: Sallatë fshati dhe verë të kuqe. Konsumohet si drekë ose darkë e bollshme.

Komento