Majdanozi jo vetëm për dekor, ja vlerat e shumta që ka
Majdanozi është një bimë mesdhetare dyvjeçare e cila për shkak të gjetheve të gjelbërta të mbylluara shpesh luan një rol kyç gjatë dekorimit të ushqimit. Përveç kësaj, majdanozi është një bimë me shumë vlera dhe në mjekësinë popullore.
Majdanozi përdoret qetësimin e nervave, për lehtësimin e dhimbjeve, për heqjen e fryrjeve, për pastrimin e gjakut. Mjekët e mjekësisë popullore e sugjerojnë si ilaç kundër viruseve, sëmundjeve të veshkave, sëmundjet e trakteve urinare, inflamacionin e syve, diabetin, kafshimet nga insektet, e madje edhe nga potenca. Dihet fakti se edhe më përtypjen e majdanozit hiqet aroma e keqe nga goja, e këtu dobi ofrojnë gjethet, rrënja dhe farat. Majdanozi nuk ka vlerë të lartë kalorike, por është e pasur edhe me minerale dhe vitamina, që e përfshin në ushqimet me cilësi të lartë.
Pas kaçes dhe boronicave, gjethja e majdanozit përmban më së shumti vitamina C. Në 100 gramë gjenden madje rreth 170 miligramë të kësaj vitamine. Po ashtu, përmban edhe provitamina A, vitamina të grupit B, madje përmban edhe vitaminën e rrallë vitaminën B12, që është shumë me rëndësi për krijimin e qelizave të kuqe të gjakut. Për sa ju përket mineraleve, më shumë përmban hekur, kalcium, mangan, magnez e bakër.
Sasirat e mëdha të Vitaminës K dhe kalciumit në përbërjen e majdanozit ndikojnë pozitivisht te shëndeti i eshtrave. Kjo ndihmon në pengimin ose parandalimin e osteoporozës dhe në reduktimin e rrezikut nga frakturat në eshtra. Futja ose marrja e vitaminës K ndihmon në absorbimin e kalciumit në organizëm i cili është shumë i rëndësishëm për shëndetin e eshtrave.
Më së miri është të konsumohet në gjendje të freskët, sepse vetëm kështu ruhet vlerat e tij shëruese.
Për emisionin “Maska” në Youtube, në kanalin “Homeland Albania”, një ish-punonjës i një Fast Food-i në Tiranë dëshmon për atë që ndodh në “prapaskenën” e Fast Food-eve në vend! Një lemeri e vërtetë! “Puna në Fast Food ka shumë...
Nëse qëroni hudhrën çdo herë kokërr më kokërr, ka një truk të thjeshtë që do t’ju kursejë kohë: Vendosni thelpinjtë e hudhrës brenda një kavanozi të vogël ose një tasi. Mbylleni kapakun (ose mbuloni tasin me një pjatë) dhe...
Për t’u siguruar që vezët tuaja nuk çahen gjatë zierjes, provoni këtë truk të thjeshtë: Shtoni kripë ose uthull: Hidhni 1 lugë gjelle kripë ose uthull të bardhë në ujin e zierjes. Kjo ndihmon në forcimin e lëvozhgës dhe...
Lini një koment