250 gr djathë i tymosur i prerë në kubikë të vegjël
3 patate
500 ml pana
Parmixhano i grirë
Vaj ulliri
Trumzë
Gjalpë
Kripë, Piper
Për brumin e krepave:
500 ml qumësht
200 gr miell 00
3 vezë
Kripë
1.Përgatitja e krepave: 2.Në një tas hedhim me sitë miellin, kripën dhe qumështin. 3.I përziejmë me rrahësin e vezëve me dorë deri sa të mos kemi kokrra te brumi. 4.Shtojmë vezët, të cilat i kemi përzier më parë me pirun. 5.I përziejmë derisa të bëhen si brumë homogjen. 6.E mbulojmë tasin dhe e lëmë brumin të pushojë për 30 minuta.
7.Përgatitja e mbushjes: 8.Pastrojmë preshët duke lënë mënjanë disa gjethe jeshile të tij. 9.I presim në rrota të holla dhe më pas i skuqim në tigan me pak vaj ulliri. 10.Shtojmë patatet e qëruara dhe të prera në kubikë shumë të vegjël. 11.Hedhim 100 ml nga pana dhe 2-3 lugë ujë, kripë e piper dhe i lëmë në zjarr derisa të zbuten patatet. 12.Gjethet e preshit që kishim lënë mënjanë, i presim si spango të holla dhe të gjata dhe pasi t’i përvëlojmë në tenxhere të vogël me ujë të valuar për pak minuta, i lëmë mënjanë të ftohen. 13.Pasi kanë kaluar 30 minuta, vëmë në flakë të mesme një tigan të sheshtë që nuk ngjit, e lyejmë me pak vaj. 14.Hedhim me garuzhde pak nga brumi, e rrotullojmë tiganin që brumi të shpërndahet dhe kur të piqet nga njëra anë e kthejmë të piqet dhe në anën tjetër. 15.Vazhdojmë kështu derisa të mbarohet i gjithë brumi. 16.Mbushim çdo krep me pak nga mbushja e mësipërme, pak kubikë djathi i tymosur, pak gjethe trumze dhe lidhim çdo krep duke përdorur si spango gjethet e preshit që përvëluam më parë. 17.I rendisim krepat e mbushur në një tavë të lyer me gjalpë, hedhim panën që na ka tepruar (400 ml), e spërkatim me djathë parmixhano të grirë dhe më pas e fusim në furrën e ngrohur më parë në 180° për 15 minuta. 18.I shërbejmë menjëherë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment