250 gr djathë i tymosur i prerë në kubikë të vegjël
3 patate
500 ml pana
Parmixhano i grirë
Vaj ulliri
Trumzë
Gjalpë
Kripë, Piper
Për brumin e krepave:
500 ml qumësht
200 gr miell 00
3 vezë
Kripë
1.Përgatitja e krepave: 2.Në një tas hedhim me sitë miellin, kripën dhe qumështin. 3.I përziejmë me rrahësin e vezëve me dorë deri sa të mos kemi kokrra te brumi. 4.Shtojmë vezët, të cilat i kemi përzier më parë me pirun. 5.I përziejmë derisa të bëhen si brumë homogjen. 6.E mbulojmë tasin dhe e lëmë brumin të pushojë për 30 minuta.
7.Përgatitja e mbushjes: 8.Pastrojmë preshët duke lënë mënjanë disa gjethe jeshile të tij. 9.I presim në rrota të holla dhe më pas i skuqim në tigan me pak vaj ulliri. 10.Shtojmë patatet e qëruara dhe të prera në kubikë shumë të vegjël. 11.Hedhim 100 ml nga pana dhe 2-3 lugë ujë, kripë e piper dhe i lëmë në zjarr derisa të zbuten patatet. 12.Gjethet e preshit që kishim lënë mënjanë, i presim si spango të holla dhe të gjata dhe pasi t’i përvëlojmë në tenxhere të vogël me ujë të valuar për pak minuta, i lëmë mënjanë të ftohen. 13.Pasi kanë kaluar 30 minuta, vëmë në flakë të mesme një tigan të sheshtë që nuk ngjit, e lyejmë me pak vaj. 14.Hedhim me garuzhde pak nga brumi, e rrotullojmë tiganin që brumi të shpërndahet dhe kur të piqet nga njëra anë e kthejmë të piqet dhe në anën tjetër. 15.Vazhdojmë kështu derisa të mbarohet i gjithë brumi. 16.Mbushim çdo krep me pak nga mbushja e mësipërme, pak kubikë djathi i tymosur, pak gjethe trumze dhe lidhim çdo krep duke përdorur si spango gjethet e preshit që përvëluam më parë. 17.I rendisim krepat e mbushur në një tavë të lyer me gjalpë, hedhim panën që na ka tepruar (400 ml), e spërkatim me djathë parmixhano të grirë dhe më pas e fusim në furrën e ngrohur më parë në 180° për 15 minuta. 18.I shërbejmë menjëherë.
Ke pyetur ndonjëherë pse djathi zviceran ka ato vrima kaq të njohura? Për vite me radhë, fëmijët (dhe ndonjëherë edhe të rriturit) janë argëtuar me idenë e minjve të vegjël që kafshojnë djathin duke lënë boshllëqe pas tyre. Por...
Në disa fshatra të vegjël arbëreshë në Sila të Kalabrisë, ka një recetë që prej gjashtë shekujsh nuk është shkruar kurrë në italisht. Nuk ka as libra gatimi, as video në internet. Ka vetëm fjalë të pëshpëritura në arbërisht,...
A e dini se gocat e detit, këto krijesa të vogla që shumë prej nesh i shijojnë në një pjatë të freskët me limon, fshehin një sekret vërtet të pazakontë? Përtej shijes së tyre unike dhe reputacionit si afrodisiak,...
Lini një koment