Kek me oriz, ëmbëlsira e shijshme e së martës

500 ml qumësht
120 gr oriz me kokërr të rrumbullakët
70 gr sheqer
2 lugë sheqer me aromë vanilje
25 gr miell
25 gr niseshte
1 lugë maja birrë pluhur
2 vezë
1 lugë lëng limoni
2 lugë gjalpë
Pak pluhur shafrani
Pak kripë
Pak sheqer pluhur për dekorim
Pak gjalpë dhe miell për të lyer tavën

1.Vendosim të ziejë qumështin bashkë me kripën dhe orizin. Shtojmë gjysmën e sheqerit, sheqerin pluhur me aromë vaniljeje, gjalpin dhe shafranin.

2.Fikim sobën dhe e lëmë të ziejë të mbuluar me kapak në zjarr të fikur. Ndërkohë ngrohim furrën në 180° C.

3.Bashkojmë miellin me niseshten dhe majanë e birrës pluhur. Ndajmë të verdhat e vezëve dhe i tundim bashkë me pjesën tjetër të sheqerit,me lëkurën dhe lëngun e limonit.

4.Rrahim të bardhat e vezëve mënjanë dhe i bashkojmë me kujdes të gjithë masën me ndihmën e rrahëses.

5.Lyejmë tavën me pak gjalpë dhe miell, vendosim të gjithë masën në tavë duke e sheshuar pak dhe e vendosim të piqet për 50 minuta në furrën e ngrohur më parë në 180° C.

6.Mbas pjekjes e lëmë të ftohet dhe e heqim nga tava. Para servirjes e dekorojmë me pak sheqer pluhur.

Lini një koment