reçel limoni (në rast se në brum do hidhni lëkurë limoni, ose mund të përdorni çfarëdo lloj reçeli tjetër, sipas shijes që preferoni)
luleshtrydhe ose edhe fruta të tjera të freskëta
Përziejmë në rrahësin elektrik gjalpin dhe sheqerin derisa të behen krem. Shtojmë të verdhat e vezëve, dhe i rrahim sërish. Shtojmë miellin (edhe lëkurën e limonit nëse e duam) dhe e punojmë me dorë, ose me helikën e brumit në rrahëse, derisa të bëhet brumë.
E hapim brumin me petës dhe e shtrojmë në tavën me formë dhe borde të lëvizshme. Një tavë e tillë na mundëson që të kemi një krostatë të bukur. E lëmë të pushojë në frigorifer për rreth 10 minuta.
Ndërkohë ndezim furrën e sobës në 180 gradë celcius. E heqim tavën nga frigoriferi, shpojmë brumin nga pak me pirun dhe shtrojmë mbi të letër kuzhine dhe e mbushim me gurë dekorativ ose fasule (ky process është i nevojshëm në këto ëmbëlsira që brumi të mos fryhet). E pjekim për 20 minuta. Heqim letrën me gurë dhe e pjekim për rreth 10-15 minuta, derisa të marrë ngjyrë të artë.
Ndërsa krostata ftohet përgatisim pjesën e sipërme. Ngrohim panën dhe kur të jetë afër zierjes e heqim mënjanë dhe hedhim në të cokollatën e prerë në copa të vogla. E lëmë rreth 1 minutë pastaj e trazojmë me lugë duri derisa të jetë shkrirë plotësisht.
Lyejmë krostatën me reçelin e preferuar dhe kur ganache të jetë pothuajse e ftohtë e hedhim sipër. E lëmë ëmbëlsirën në frigorifer së paku tri orë, sa të mpikset plotësisht. E zbukurojmë me fruta të freskëta sipas dëshirës.
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Shtyp bananen në një tas me pirun. Shto tërshërën, gjalpin e kikirikut dhe përbërësit e tjerë. Përziej mirë derisa të formohet një masë e trashë. Me duar të pastra formo toptha të vegjël. Vendosi në frigorifer për 30 minuta...
Komento