reçel limoni (në rast se në brum do hidhni lëkurë limoni, ose mund të përdorni çfarëdo lloj reçeli tjetër, sipas shijes që preferoni)
luleshtrydhe ose edhe fruta të tjera të freskëta
Përziejmë në rrahësin elektrik gjalpin dhe sheqerin derisa të behen krem. Shtojmë të verdhat e vezëve, dhe i rrahim sërish. Shtojmë miellin (edhe lëkurën e limonit nëse e duam) dhe e punojmë me dorë, ose me helikën e brumit në rrahëse, derisa të bëhet brumë.
E hapim brumin me petës dhe e shtrojmë në tavën me formë dhe borde të lëvizshme. Një tavë e tillë na mundëson që të kemi një krostatë të bukur. E lëmë të pushojë në frigorifer për rreth 10 minuta.
Ndërkohë ndezim furrën e sobës në 180 gradë celcius. E heqim tavën nga frigoriferi, shpojmë brumin nga pak me pirun dhe shtrojmë mbi të letër kuzhine dhe e mbushim me gurë dekorativ ose fasule (ky process është i nevojshëm në këto ëmbëlsira që brumi të mos fryhet). E pjekim për 20 minuta. Heqim letrën me gurë dhe e pjekim për rreth 10-15 minuta, derisa të marrë ngjyrë të artë.
Ndërsa krostata ftohet përgatisim pjesën e sipërme. Ngrohim panën dhe kur të jetë afër zierjes e heqim mënjanë dhe hedhim në të cokollatën e prerë në copa të vogla. E lëmë rreth 1 minutë pastaj e trazojmë me lugë duri derisa të jetë shkrirë plotësisht.
Lyejmë krostatën me reçelin e preferuar dhe kur ganache të jetë pothuajse e ftohtë e hedhim sipër. E lëmë ëmbëlsirën në frigorifer së paku tri orë, sa të mpikset plotësisht. E zbukurojmë me fruta të freskëta sipas dëshirës.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento