Mëngjes Krishtlindje: Bukë me kajsi të thata dhe arra
Meqë është festë dhe kemi një çikë më shumë kohë, le të përgatisim diçka të shijshme për familjen!
Përbërësit:
500 gr miell
200 gr kajsi të thata
1 dl qumësht
15 gr maja birre
50 gr thelpinj arrash
1 lugë mjaltë akacesh
1 e verdhë veze
vaj ulliri
kripë e piper
Përgatitja:
Përzjeni dy lugë qumësht me të verdhën e vezës. Vakni qumështin e mbetur dhe shkrini në të majanë e birrës. Hidhni miellin në një tas, shtoni qumështin me majanë, vajin, 1 dl ujë të vakët, një lugë mjaltë akacesh dhe zini brumin.
Shtoni kajsitë e thata të prera në kubikë, thelpinjtë e grirë të arrave, pak kripë e piper dhe punoni brumin për 7-8 minuta. Vendoseni në një enë, bëjini një kryq me majën e thikës, mbulojeni me qese kuzhine dhe lëreni të vijë për 2 orë.
Më pas, ndani brumin në dy pjesë. Formoni dy cilindraa të gjatë gati 40 cm, rrotullojini si karamele tek anët dhe transferojini në dy tava drejtkëndore me kapacitet 450 gr ku keni shtruar letë furre.
Mbulojini me letër alumini dhe lërini të vijnë edhe për 40 minuta. Piqini bukët në 200 gradë për 45 minuta, hiqini nga tepsitë dhe lërini të ftohen në skarën e sobës.
Buka e ëmbël me fruta të thata është e shkëlqyer për një mëngjes të shëndetshëm dhe të shijshëm. E ëmbëlsuar me mjaltë dhe e shoqëruar me gjalpë, është perfekte për dimrin dhe për periudhën e Krishtlindjeve, e shoqëruar me djathë.
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Shtyp bananen në një tas me pirun. Shto tërshërën, gjalpin e kikirikut dhe përbërësit e tjerë. Përziej mirë derisa të formohet një masë e trashë. Me duar të pastra formo toptha të vegjël. Vendosi në frigorifer për 30 minuta...
Lini një koment