Nga neps. al13 Nëntor, 2021 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 3 minuta
Benefitet shëndetësore të uthullës balsamike
Kemi folur shumë për benefitet dhe të mirat që sjell përdorimi i uthullës së mollës në kuzhinë, por edhe uthulla balsamike nuk mbetet pas. Uthulla balsamike tradicionale është një lloj italian i uthullës që është e trashë dhe kushton shtrenjtë pasi përgatitet nga rrushi Trebbiano.
Megjithatë, ekzistojnë edhe versione të tjera të uthullës balsamike, më të lira në çmim, por me një numër të madh efektesh të dobishme për shëndetin.
Uthulla balsamike lufton kancerin
Ajo nxirret nga rrushi dhe rrushi është plot antioksidantë të cilët sipas studimeve, mund ta parandalojë formimin e kancerit. Kur blini uthull balsamike sigurohuni të jetë organike duke lexuar listën e përbërësve.
Forcon sistemin imunitar
Përveç antioksidantëve që luftojnë kancerin, uthulla balsamike gjithashtu përmban vitaminë C e cila forcon sistemin imunitar dhe mbron trupin nga sulmi i mikroorganizmave. Ndër rolet e tjera të vitaminës C janë mbajtja e lëkurës dhe dhëmbëve të shëndetshëm si dhe absorbimi sa më i mirë i hekurit nga trupi.
Zvogëlon rrezikun ndaj sëmundjeve të zemrës
Është e ulët në kripëra, çka do të thotë që nuk ndikon në presionin e lartë të gjakut. Duke qenë se përmban shumë antioksidantë, përfshirja e uthullës balsamike në dietën tuaj, mund të ndihmojë në reduktimin e kolesterolit dhe kjo ul shanset për t’u prekur nga sëmundjet e zemrës si infarkti dhe goditjet.
Promovon një tretje të mirë
Falë aciditetit të saj, uthulla balsamike ndihmon stomakun të tresë më mirë ushqimet si dhe lejon trupin të marrë vitaminat, mineralet dhe nutrientët e tjerë. Është gjithashtu e dobishme në shpërbërjen e proteinave. Ndihmon gjithashtu në problemet me tretjen dhe acidin refleks.
Ndihmon kundra dhimbjes së kyçeve
E dini se përveçse u shtohet gatimeve, uthulla balsamike është përdorur edhe si medikament për dhimbjet e kyçeve. Kështu që herës tjetër merreni në konsideratë në rast të inflamacionit të kyçeve. Me të bëni jo vetëm sallata të shijshme, por qetësoni edhe kyçet që ju dhembin.
Ka efekte pozitive ndaj diabetit
3-4 lugë gjelle uthull balsamike në ditë ndihmojnë për të përmiërsuar ndjeshmërinë e insulinës. Kjo do të thotë që trupi lejon sheqerin të përdoret nga qelizat e trupit. Diabetikët me sensitivitet të tulët të isnulinës, mund të përfitojnë shumë benefite nëse e konsumojnë uthullën balsamike rregullisht.
Ndihmon për të rënë në peshë
Uthulla balsamike është një ide shumë e mirë për t’u përdorur tek sallatat përkundrejt salcave të tjera si ketchapi, etj, etj. Siç e përmendëm më lart, aj ndihmon në shpërbërjen e proteinave duke promovuar rënien në peshë. Gjithashtu ndihmon muskujt të marrin gjithë proteinat e nevojshme dhe të djegin shumë kalori.
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
3 Mars, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 4 minuta
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment