“Angel cake”, receta amerikane e ëmbëlsirës me të bardha vezësh
‘Angel cake’ është një ëmbëlsirë me origjinë amerikane shumë e njohur, karakteristika kryesore e së cilës është përgatitja vetëm me të bardha vezësh, pa vaj ose gjalpë. Një tortë e butë, e lehtë dhe një ide e mirë për të mos çuar dëm të bardhat e vezëve të mbetura nga përgatitjet e recetave të tjera.
Pjekja e saj duhet bërë në një formë të veçantë që nuk ka nevojë për t’u lyer me gjalpë, në formë cilindri që ruan volumin e ëmbëlsirës. Le të shohim së bashku si përgatitet:
160 gr miell i tipit 2
280 gr sheqer kane natyral
12 të bardha vezësh të mesme
8 gr kremor tartar (përbërje në formë pluhuri për ëmbëlsirat)
Pak kripë
Farat e një shkopi vaniljeje
Lëkura e grirë e një limoni
Përgatitja:
Ndani me kujdes të bardhat nga të verdhat dhe në një enë tjetër sitni miellin, kripën, kremor-tartarin dhe sheqerin për të shmangur kokrrizat.
Rrihni të bardhat me rrahëse vezësh, shtoni pak nga pak kremor-taratin, lëkurën e limonit, farat e vaniljes dhe sheqerin duke i rrahur me rrahës elektrik. Më pas transferoni përbërjen në një tas të madh, shtoni miellin dhe kripën dhe përzieni gjithçka me kujdes, me lëvizje lart-poshtë për të evituar shpërbërjen e masës.
Hidheni masën në formën apostafat pa e lyer me gjalpë: duhet t’i ketë skajet të paktën 10 cm të larta.
Piqeni në furrë të parangrohur në 190 gradë për rreth 35 minuta duke kontrolluar pjekjen me një kunjë dhëmbësh.
Më pas kthejeni tortën përmbys mbi këmbët që ka vetë forma dhe nëse nuk keni një formë të tillë, kthejeni mbi një skarë dhe lëreni të ftohet.
Më pas, me ndihmën e një thike ose spatule të mprehtë, nxirreni nga forma, vendoseni ëmbëlsirën mbi pjatancë dhe dekorojeni me fruta të freskëta sezonale ose mbusheni me krem pastiçerie ose çokollatë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment