5 arsye pse duhet ta shtoni rukolën në tavolinën tuaj
Rukola është një nga bimët jeshile më të mira që mund të konsumojmë. Ajo është një burim i mirë i disa vitaminave dhe mineraleve dhe gjithashtu plot antioksidantë që japin përfitime të provuara shëndetësore. Plus nuk ka aspak kalori ndërsa arrin t’ju ngopë.
Dëshironi të zbuloni më shumë?
Dy gota rukola të papërpunuara – për ato që keni përdorur për të formuar bazën e një sallate me madhësi vakti – mban:
10 kalori
1 gram proteina
1 gram yndyrë
Fibër 0,5 gram
1.476 miligram kalium
284 mikrogramë vitaminë A
64 mm kalcium
44 mikrogramë vitaminë K
39 miligram folate
19 miligram magnez
0,5 miligram hekuri
Tani që kemi parë statistikat ushqyese, le të bisedojmë për përfitimet e mëdha shëndetësore të saj:
1.Mund të ndihmojë përpjekjet tuaja për humbje peshe
Rukola mban 90 përqind ujë dhe shumë pak kalori. Shtimi i saj në vaktin tuaj do të thotë që do të merrni më pak kalori dhe të ndjeheni të kënaqur.
2.Rukola mund të rritë performancën tuaj atletike
Kjo bimë me gjethe është e ngarkuar me nitrite që dihet se ulin tensionin e gjakut dhe përmirësojnë performancën fizike duke zvogëluar sasinë e oksigjenit që duhet të merrni ndërsa jeni aktiv.
3.Ndihmon presionin e shëndetshëm të gjakut
Përveç që është i pasur me nitrite, rukola është një burim primo i kaliumit. Ky mineral relakson enët e gjakut dhe ndihmon që trupi të largojë më shumë natrium, i cili mund të ndihmojë në mbajtjen e kontrollit të presionit të gjakut.
4.Ndihmon në shikimin e mprehtë
Rukola është e pasur me lutein dhe zeaxanthin, dy antioksidues që janë të njohur për aftësinë e tyre për të mbrojtur shëndetin e syve dhe ngadalësojnë përparimin e dëmtimit të shkaktuar nga drita blu.
5.Rukola mban kockat e forta
Arugula është mjaft e ulët në kalcium, por është e mbushur me vitaminë K, të cilën trupi e ka të nevojshme për të ndërtuar dhe mirëmbajtur kocka të dendura dhe të forta.
Mungesa e vitamins K mund të rrisë rrezikun për fraktura, veçanërisht më vonë në jetë.
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment