Sallatë e ftohtë me patëllxhanë dhe speca, shije për t’u patur zili!
3 patëllxhanë
1 spec i verdhë
1 spec i kuq
½ filxhan kafe uthull molle
1/2 qepë e kuqe
1 lugë kafeje vaj ulliri
6 thelpinj hudhër
2 lugë gjelle majdanoz i grirë
1 filxhan kafe uthull të verdhë
Kripë, piper i zi
1.Vendosim një tenxhere në zjarr me ujë për të zierë. Grijmë majdanozin shumë hollë.
2.Qërojmë hudhrat dhe ato i grijmë imët. Specat i presim në shirita për së gjeri, qepën e presim në feta të holla sipër sallatës.
3.Patëllxhanët i qërojmë nga lëkura, i presim në shirita në gjatësinë e specave. Shtojmë tek tenxherja në zjarr 1 lugë çaji kripë dhe 1 filxhan kafe uthull të bardhë dhe vendosim copat e patëllxhanit të ziejnë për 7 minuta.
4.Më pas i kullojmë mirë duke i shtypur me lugë që mos të kenë më ujë. Në një tigan me 2 lugë gjelle vaj ulliri kaurdisim specat deri sa të ulim volumin dhe të skuqen lehtë.
5.Ndërkohë që specat skuqen në një tas vendosim hudhrat e grira, piper të zi dhe 1 lugë kripë, 1 lugë kafe vaj ulliri.
6.I përziejmë mirë dhe e lëmë mënjanë që vaji të aromatizohet. Vendosim patëllxhanët e kulluar në një tas.
7.Shtojmë po aty specat e kaurdisur dhe 1 filxhan uthull molle si dhe pak piper të zi, qepët, majdanozin të grirë dhe të gjitha këto i përziejmë mirë.
8.Në fund shtojmë vajin e aromatizuar me hudhra.
9.I lëmë të marinohen 30 minuta në temperaturë ambienti me kapak e në fund i vendosim në frigorifer dhe 30 minuta të tjera para se t’i servirim.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment