gjysmë lugë gjelle me salcë ose 2-3 kokrra domate mesatare
3-4 thelpinj hudhra
kripë dhe pak spec i kuq
Tasqebapi i shtëpisë padyshim është në menunë tradicionale të gjellëve të nënave dhe gjysheve shqiptare.
Ai shoqërohet me një shumëllojshmëri gatimesh të tjera tipike shqiptare, sidomos me pilaf, por edhe sallata të freskëta të çdo stine, apo edhe bukë të thekur të marinuar me vaj ulliri e pak kripë.
Por për një shije edhe më të mrekullueshme ai shoqërohet sigurisht edhe me zahiretë e famshme të kuzhinës sonë, sidomos me turshitë e përgatitura nga amvisat shqiptare.
Tasqebapi zakonisht, përgatitet me mish viçi ose dashi.
Mishi tul pritet në shirita të hollë ose në copa katrore.
Skuqet në yndyrë së bashku me qepët e prepra fije-fije, derisa t’i avullojë uji dhe krijohet një shtresë e kuqe.
Shtohet mielli, skuqet edhe pak, shuhet me verë, hidhet salcë domatesh, gjethe dafine, disa thelbpinj hudhër, kripë dhe ujë sa të mbulohet mishi.
Lihet të ziejë në zjarr të ngadaltë, derisa gjella të jetë gati.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment