Po marr vitaminë C, a ka efekte anësore nëse marr më shumë seç duhet?
Vitamina C është një lëndë ushqyese shumë e rëndësishme që gjendet në shumë fruta dhe perime.
Sasia e mjaftueshme e kësaj vitamine është veçanërisht e rëndësishme për mbajtjen e një sistemi imunitar të shëndetshëm. Ajo gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në shërimin e plagëve, duke i mbajtur kockat tuaja të forta dhe duke rritur funksionin e trurit.
Disa pohojnë se suplementet e vitaminës C ofrojnë përfitime përtej atyre që mund të merren nga vitamina C që gjendet në ushqim.
Një nga arsyet më të zakonshme që njerëzit marrin suplemente të vitaminës C është ideja që ato ndihmojnë në parandalimin e ftohjes.
Sidoqoftë, shumë shtesa përmbajnë sasi jashtëzakonisht të larta të vitaminës C, të cilat mund të shkaktojnë efekte anësore të padëshirueshme në disa raste.
Vitamina C është e tretshme në ujë, kështu që nuk ruhet brenda trupit tuaj. Nëse konsumoni më shumë sesa trupi juaj ka nevojë, ai ekskretohet në urinën tuaj.
Shumë vitaminë C mund të shkaktojë simptoma në sistemin tuaj tretës. Efekti anësor më i zakonshëm i marrjes së tepërt të vitaminës C është shqetësimi i tretjes.
Në përgjithësi, këto efekte anësore nuk ndodhin nga ngrënia e ushqimeve që përmbajnë vitaminë C, por më tepër nga marrja e vitaminës në formë suplementi.
Ka shumë të ngjarë të përjetoni simptoma të tretjes nëse konsumoni më shumë se 2,000 mg në të njëjtën kohë. Kështu, është vendosur një kufi i sipërm i tolerueshëm (TUL) prej 2,000 mg në ditë.
Simptomat më të zakonshme tretëse të marrjes së tepërt të vitaminës C janë diarreja dhe nauzeja.
Marrja e tepërt gjithashtu është raportuar se çon në refluks acid, edhe pse kjo nuk mbështetet me prova.
Nëse jeni duke përjetuar probleme me tretjen si rezultat i marrjes së tepërt të vitaminës C, thjesht zvogëloni dozën tuaj shtesë ose shmangni plotësisht suplementet e vitaminës C.
Për emisionin “Maska” në Youtube, në kanalin “Homeland Albania”, një ish-punonjës i një Fast Food-i në Tiranë dëshmon për atë që ndodh në “prapaskenën” e Fast Food-eve në vend! Një lemeri e vërtetë! “Puna në Fast Food ka shumë...
Nëse qëroni hudhrën çdo herë kokërr më kokërr, ka një truk të thjeshtë që do t’ju kursejë kohë: Vendosni thelpinjtë e hudhrës brenda një kavanozi të vogël ose një tasi. Mbylleni kapakun (ose mbuloni tasin me një pjatë) dhe...
Për t’u siguruar që vezët tuaja nuk çahen gjatë zierjes, provoni këtë truk të thjeshtë: Shtoni kripë ose uthull: Hidhni 1 lugë gjelle kripë ose uthull të bardhë në ujin e zierjes. Kjo ndihmon në forcimin e lëvozhgës dhe...
Lini një koment