Pite me kos dhe hudhra

Pite me kos dhe hudhra

Persona: 4
Koha e përgatitjes: 15 minuta Koha e gatimit: 30 minuta

Këto pite janë thjesht të adhurueshme! Pasi t'i provoni, do më besoni...

Ingredientët

  • 1 kg miell
  • 600 ml ujë të vakët
  • 1.2 litër kos
  • 1/2 kokë hudhër
  • Kripë
  • Vaj

Udhëzimet

1

Sitim miellin dhe hapim me duar një gropë në mes. Shtojmë kripë, ujë, 1 lugë gjelle miell dhe vazhdojmë ta punojmë më duar derisa të formohet një brumë jo shumë i fortë.

2

Mbulojmë brumin me pecetë dhe e lëmë të vijë për 40 minuta.

3

Pasi të kalojë kjo kohë e zbulojmë brumin, vendosim pak miell në tryezën e punës dhe vendosim miellin duke rrotulluar brumin në të dhe duke e ndarë në kulaçë jo shumë të mëdhenj.

4

I lëmë kulaçët 15 minuta të pushojnë dhe fillojmë t'i hapim në madhësi me diametër 20 cm.

5

Lyejmë petët me vaj dhe i bashkojmë nga 3 kulaçë me njëri tjetrin.

6

Ka 2 mënyra për t'i hapur këto kulaçë.

7

Mund t'i lyejmë me pak vaj dhe ti hapim me duar, ose mund ti lyejmë me miell duke i hapur me petës.

8

Në të dyja rastet, lyejmë mirë me vaj pasi hapet peta dhe me ndihmën e një picete mblidhen role dhe vendosen në tepsi.

9

Kështu vazhdojmë me të gjithë petët pasi të mbushet tepsia, lyejmë mirë me vaj, i presim në racione dhe i vendosim në furrë në temperaturë 200 gradë Celsius, për 25-30 minuta.

10

Shtypim hudhrat me pak kripë, i trazojmë me kosin dhe menjëherë sapo tepsia të dalë nga furra, shkëputim copat që i kemi prerë, i lyejmë me kosin me hudhra.

11

Kosin që tepron e hedhim përsipër dhe e vendosim tepsinë në furrën e ngrohur, tashmë të fikur.

12

E lëmë tepsinë në furrë 5 minuta, sa për t'u zbutur, më pas e nxjerrim nga furra dhe e shërbejmë duke e spërkatur përsëri me hudhra dhe kos.

Shënime

Receta marrë nga shqiptarja.com

Lini një koment