Papare me bukë thekre e djathë dhie. Receta nga Dhurata Thanasi
Në këto kohë më shumë se kurrë djathi i bardhë i punishtes në Lundër është më i rëndësishëm se Parmigiano apo Brie, vaji i ullirit të Kaninës, Himarës dhe Marikajt, më me vlera se avovado e Venezuelës. Ndaj një Papare me bukë thekre, djath dhie, vaj ulliri dhe pak gjalpë me kosto 300 lekë për gjithë familjen nuk ka të paguar!
Përbërësit
5 feta bukë të zezë
2 lugë gjelle gjalpë të freskët
2 lugë gjelle vaj ulliri
1/2 gotë ujë të nxehtë
Djathë i bardhë sipas dëshirës
piper ose spec djegës
Nenexhik (3-4 gjethe)
1 thelbi hudhër e shtypur
Përgatitja
Vendosim një tenxhere në zjarr dhe shkrijmë gjalpin dhe 1 lugë gjelle vaji ulliri.
Shtojmë bukën e ndarë në copëza të vogla dhe e skuqim përreth 10 minuta duke e kaurdisur me një lugë druri.
Shtojmë kripën dhe ujin e nxehtë dhe vazhdojmë të kaurdisim derisa buka të thithë të gjithë lëngun.
Unë pasi i kam hedhur ujin e transferoj Paparen në një tavë dhe e fus për gati 10 min në furrë të parangrohur me temperaturë 200 gr C. E bëj këtë pasi buka në përgjithësi pasi shtohet uji fillon të squllet dhe humb formë.
Pasi e nxjerr nga furra shtojmë djathin e thërrmuar, hudhrat e shtypura nëse i preferoni, rigonin ose nenexhikun e grirë hollë i kaurdisim të
gjitha bashkë dhe i largojmë nga zjarri.
Paparen e shërbejmë në pjata dhe sipër e spërkasim me gjalpë pak djathë dhe nenexhik të freskët!
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment