Sheqer (100 g për kremin dhe 4 lugë gjelle për karamelin sipër)
Të verdha vezësh (5)
Vanilje (1 shkop ose 1 lugë çaji ekstrakt vaniljeje)
Në një tenxhere, ngrohim kremin pana me shkopin e vaniljes të ndarë përgjysmë (ose ekstraktin e vaniljes) dhe e lëmë të nxehet derisa të fillojë të shkumëzojë në anë, por pa vluar. E largojmë nga zjarri dhe e lëmë të ftohet paksa.
Ndërkohë, në një tas tjetër, rrahim të verdhat e vezëve me sheqerin derisa të formohet një masë e butë dhe paksa kremoze. E shtojmë gradualisht kremin e ngrohtë tek të verdhat e vezëve, duke përzier vazhdimisht për të shmangur mpiksjen e vezëve.
Masën e përgatitur e hedhim në enë të vogla për pjekje (ramekin) dhe i vendosim në një tavë me ujë të nxehtë (pjekje në banjë marie). I fusim në furrë të parangrohur në 160°C për rreth 30-40 minuta, derisa kremi të ngurtësohet por të jetë ende pak i lëkundur në mes.
Pasi të jenë ftohur, e spërkasim sipërfaqen e çdo ene me një lugë gjelle sheqer dhe e djegim sipër me një pishtar kuzhine derisa të formohet një shtresë karamel krokante.
Shoqërohet me: Fruta të freskëta ose thjesht i ftohtë. Konsumohet si një ëmbëlsirë elegante dhe klasike.
Ziejini patatet me lëkurë derisa të zbuten. Qërojini dhe shtypini mirë në një enë. Shtoni djathin e grirë, vezën, bukën e bluajtur, kripën, piperin dhe majdanozin. Përziejeni masën derisa të krijohet një brumë i trashë që formohet lehtë me...
1️⃣ Ziej patatet, qëroji dhe shtypi derisa të bëhen pure. 2️⃣ Shto djathin, vezën, bukën e grirë, kripën dhe piperin. Përziej derisa të formohet një masë homogjene. 3️⃣ Merr nga masa dhe formo kroketat në formë cilindrike ose ovale....
Përgatitja 1️⃣ Skuqja e mishit • Në një tigan, skuqni copat e mishit me pak vaj derisa të marrin ngjyrë të artë. Vendosini në tavë. 2️⃣ Përgatitja e salcës me qumësht • Në një tas, rrihni vezët me miellin...
Komento