Sheqer (100 g për kremin dhe 4 lugë gjelle për karamelin sipër)
Të verdha vezësh (5)
Vanilje (1 shkop ose 1 lugë çaji ekstrakt vaniljeje)
Në një tenxhere, ngrohim kremin pana me shkopin e vaniljes të ndarë përgjysmë (ose ekstraktin e vaniljes) dhe e lëmë të nxehet derisa të fillojë të shkumëzojë në anë, por pa vluar. E largojmë nga zjarri dhe e lëmë të ftohet paksa.
Ndërkohë, në një tas tjetër, rrahim të verdhat e vezëve me sheqerin derisa të formohet një masë e butë dhe paksa kremoze. E shtojmë gradualisht kremin e ngrohtë tek të verdhat e vezëve, duke përzier vazhdimisht për të shmangur mpiksjen e vezëve.
Masën e përgatitur e hedhim në enë të vogla për pjekje (ramekin) dhe i vendosim në një tavë me ujë të nxehtë (pjekje në banjë marie). I fusim në furrë të parangrohur në 160°C për rreth 30-40 minuta, derisa kremi të ngurtësohet por të jetë ende pak i lëkundur në mes.
Pasi të jenë ftohur, e spërkasim sipërfaqen e çdo ene me një lugë gjelle sheqer dhe e djegim sipër me një pishtar kuzhine derisa të formohet një shtresë karamel krokante.
Shoqërohet me: Fruta të freskëta ose thjesht i ftohtë. Konsumohet si një ëmbëlsirë elegante dhe klasike.
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Shtyp bananen në një tas me pirun. Shto tërshërën, gjalpin e kikirikut dhe përbërësit e tjerë. Përziej mirë derisa të formohet një masë e trashë. Me duar të pastra formo toptha të vegjël. Vendosi në frigorifer për 30 minuta...
Komento