Kastravecë në uthull: Një recetë ‘low cost’ dhe e shijshme
Kastravecët në uthull janë një recetë që kanë sukses kudo që t’i përdorni: si në një aperitiv, ashtu edhe në një sallatë, ata u japin pjatave një qasje origjinaliteti. Le të shohim si përgatiten në mënyrë të thjeshtë dhe ‘low cost’ për t’u dhënë më shumë shije pjatave tona.
Përbërësit:
1 kg kastravecë
500 ml uthull vere
Kripë
Piper kokërr
50 gr sheqer
Nëse përdorim kastravecë të mëdhenj
Lani dhe thani kastravecët me një pecetë pambuku.
Pritini në feta, vendosini në një kulluese makaronash dhe mbulojini me kripë.
Vendosni një peshë në kulluesen e makaronave dhe lërini të qëndrojnë gjithë natën.
Të nesërmen shpëlajini kastravecët dhe thajini me kujdes.
Ziejini për 5 minuta më pas në uthull e sheqer.
Vendosini fetat e kastravecit nëpër vazo me piper dhe hidhuni sipër uthullën e zier.
Mbyllini kavanozat dhe lërini të qëndrojnë të paktën një muaj para se t’i përdorni.
Nëse përdorim kastravecë të vegjël
Nëse keni blerë kastravecë të vegjël, lajini me kujdes dhe thajini me një leckë të thatë e të pastër.
I vendosim në një kulluese makaronash, siç janë, pa i prerë dhe i lëmë gjithë natën me një peshë sipër.
Pasi të ketë kaluar kjo kohë, i shpëlajmë me kujdes dhe i thajmë.
I vendosim në vazo të sterilizuara bashkë me kokrrat dhe piperit dhe vendosim uthullën të ziejë.
Më pas hedhim uthullën mbi kastravecë dhe mbyllim kavanozat.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment