Çikorja, një super ushqim i stinës. Një ide e mirë për ta shijuar më shumë
Çikorja, ashtu si të gjitha bimët e egra, është një ndër dhuratat më të mira të pranverës pasi përmban vitamina, antioksidantë dhe vlera të tjera ushqyese në sasi të përqendruara. Meqë jemi në periudhën e cikoreve, duhet t’i përdorim sa më shumë dhe një mënyrë për t’i gatuar e shijuar maksimalisht është dhe kjo sallatë me cikore e patate.
Përbërësit:
200 gr cikore
3 qepë të njoma
100 gr pançetë e tymosur ose bacon
400 gr patate
Kripë
Majdanoz
4 lugë uthull e kuqe
Vaj ulliri e.v
Përgatitja:
Lani cikoren, thajeni, copëtojeni me duar dhe vendoseni në një enë. Qëroni patatet dhe gatuajini në avull për 20 minuta. Merrni pançetën, priteni dhe skuqeni në një tigan që nuk ngjit pa yndyrë të shtuar.
Lani një tufë majdanoz dhe ruani vetëm gjethet, qëroni qepët e njoma dhe pritini imët.
Në një tas të vogël përgatisni vinaigreete duke përzier mirë vajin e ullirit, uthullën e pak kripë.
Patatet e gatuara në avull pritini në feta me trashësi gjysmë centimetri, vendosini në një pjatë servirjeje dhe sipër shtojuni cikoret e pançetën krokante. Kompletojeni sallatën me vinaigrette dhe përziejeni para se ta servirni.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment