Çfarë duhet të hamë për të zvogëluar rrezikun nga sëmundjet kardiovaskulare?
Në të vërtetë nuk ekziston një ushqim i vetëm që do të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Por ndjekja e modeleve dietike që theksojnë ushqime të caktuara dhe kufizojnë disa ushqime mund të zvogëlojë rrezikun.
“Në përgjithësi, dietat më të shëndetshme për zemrën kanë tendencë të jenë ato që përfshijnë bimët” – tha Laura Yautz, RDN, një dietologe e specializuar në shëndetin e zemrës për Verywell Health.
Një dietë e shëndetshme për zemrën përfshin:
Drithëra
Fruta
Perime
Arra
Vajra të shëndetshëm si vaji i ullirit
Burimet e proteinave me bazë bimore si bishtajoret, soja, arrat dhe farat
Proteinat e dobëta të kafshëve si ushqimet e detit dhe shpendët
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment