Blerina Bombaj: 10 ushqimet më të mira që natyra ka bërë për njeriun
Cilat janë 10 ushqimet më të mira që natyra i ka bërë dhuratë njeriut? Dietologia dhe nutricionistja Blerina Bombaj rendit ushqimet më të mira, aleate të shëndetit dhe mirëqenies sonë. Ato janë:
Agrumet
Vetëm një portokall përmban 100 % të nevojave ditore në vitaminë C. Vitamina C rrit kolesterolin e mirë dhe na forcon kockat.
Brokoli
Brokoli përmban sasi të mëdha vitamine K dhe C të cilat janë esenciale në formimin e kockave.
Boronicat
Boronicat përmbajnë një numer të madhë antioksidantesh të cilet rrisin mrekullisht forcën antioksiduese të sistemeve të ndryshme fizioligjike të trupit të njeriut si p.sh., sistemi kardiovaskular, sistemi muskular dhe nervor.
Patatet e zakonshme dhe të ëmbla
Një patate e kuqe përmban 66 mikrogram acid folik –një ndërtues i qelizave.
Një patate e ëmbel ka 8 herë sasinë e nevojshme të vitamines A, një vitaminë e rëndesishme për imunitetin ndër të tjera.
Sardelet
Një burim i shkëlqyer i acideve lyrore omega -3 të cilat na ndihmojnë të luftojmë depresionin, kancerin dhe sëmundje të zemrës.
Arrat
Përmban sasinë më të lartë të acideve lyrore omega -3 nga të gjithë frutat e thatë. Ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe luftojnë pagjumesinë.
Vaji i ullirit ekstra i virgjër
I pasur në antioksidante dhe flavonoide, substanca miksroskopike të cilat luajne një rol madhor në mbrojtjen kundër kancerit.
Hudhra
Hudhra është një luftetar i fortë i sëmundjeve duke penguar rritjen e baktereve perfshirë edhe E.colin.
Spinaqi
Spinaqi përmban lutein dhe zeaxanthin, antioksidant të rëndësishëm për shikimin dhe imunitetin.
Fasulet
Duke ngrënë 4 herë në javë nga një 1 kupe fasule ulet rreziku i sëmundjeve të zemrës me 22%.
Për emisionin “Maska” në Youtube, në kanalin “Homeland Albania”, një ish-punonjës i një Fast Food-i në Tiranë dëshmon për atë që ndodh në “prapaskenën” e Fast Food-eve në vend! Një lemeri e vërtetë! “Puna në Fast Food ka shumë...
Nëse qëroni hudhrën çdo herë kokërr më kokërr, ka një truk të thjeshtë që do t’ju kursejë kohë: Vendosni thelpinjtë e hudhrës brenda një kavanozi të vogël ose një tasi. Mbylleni kapakun (ose mbuloni tasin me një pjatë) dhe...
Për t’u siguruar që vezët tuaja nuk çahen gjatë zierjes, provoni këtë truk të thjeshtë: Shtoni kripë ose uthull: Hidhni 1 lugë gjelle kripë ose uthull të bardhë në ujin e zierjes. Kjo ndihmon në forcimin e lëvozhgës dhe...
Lini një koment