8 faktorët që rrisin rrezikun e të prekurit ndaj kancerit të gjirit
Muaji tetor është muaji i ndërgjegjësimit për luftën ndaj kancerit të gjirit.
Ministria e Shëndetësisë ka ndërmarrë një sërë nismash dhe fushatash sensibiliziuese me qëllim që gratë të kenë në fokus shëndetin e tyre dhe të mos ngurojnë të bëjnë një kontroll tek mjeku.
Po cilët janë faktorët që ulin rrezikun e të prekurit nga kanceri i gjirit?
Ruajtja e një peshe të shëndetshme
Ushtrimi i aktivitetit fizik çdo ditë (mesatarisht 4 orë në javë)
Një apo më shumë shtatzëni
Mosha e hershme në shtatzëninë e parë (përpara moshës 25 vjeç)
Ushqyesja me gji për më shumë se 15 muaj
Menopauza e hershme (përpara moshës 50 vjeç).
Faktorët që rrisin rrezikun:
Mbipesha/Obeziteti
Jeta sedentare
Konsumimi i pijeve alkoolike
Ekspozimi ndaj rrezatimeve
Moshimi
Historitë familjare me kancer gjiri
Mutacionet gjenetike të trashëguara
Përdorimi i terapisë zëvendësuese hormonale pas menopauzës
Hiperglicemia është një term për sheqerin e lartë në gjak, një gjendje e zakonshme e diabetit. Glukoza, ose sheqeri në gjak, vjen nga ushqimi që hani dhe është burimi kryesor i energjisë për trupin tuaj. Glukoza natyrisht rritet dhe...
Të qenurit nënpeshë mund të jetë shqetësuese nëse është rezultat i të ushqyerit keq ose nëse je shtatzënë ose ke shqetësime të tjera shëndetësore. Për persona të caktuar mund të mjaftojë shtimi i sasisë së ushqimit për të ndryshuar...
A ka ndjesi më të keqe kur zgjohesh nga gjumi me grykën e thatë, pa zë, dhe të dhemb ede kur kalon pështymën…? Zyrtarisht je sëmurë. Por ndonëse oreksi mund të të jetë prerë, të ushqehesh siç duhet veçanërisht...
Lini një koment