Veza është një nga ushqimet më të shëndetshme për njeriun. Vezët ofrojnë rreth 6 gramë proteinë të një cilësie të lartë.
Proteinat konsiderohen si një nga ushqyesit më përmbushës për shëndetin e njeriut dhe gjysma e sasisë së proteinave gjendet tek e verdha e vezës.
Prandaj ka disa arsye pse duhet të konsumoni më shumë vezë:
1.Vezët frenojnë urinë
Një mëngjes i pasur me vezë e mban nën fre urinë për kohë më të gjatë se ushqimet e tjera me bazë drithi. Disa studime thonë se njerëzit që hanë vezë në mëngjes ndihen më të ngopur dhe hanë më pak në drekë.
2.Vezët mbrojnë shëndetin e syve
Vezët janë të pasura me luteinë, një pigment që është kryesisht i përqendruar tek retina e syrit. Luteina i mbron sytë nga dëmtime të ndryshme si pasojë e plakjes, por edhe nga dëmet e dritës blu që emetohet nga celularët, tabletët dhe laptopët.
Ky lloj ndriçimi besohet të jetë kontribues në shfaqjen e kancerit, mbipeshës dhe sëmundjes së syve.
3.Vezët nuk bllokojnë enët e gjakut
Për vite me rradhë, vezët janë akuzuar për dëmtime ndaj shëndetit sepse vezët besohej të rrisnin nivelin e kolesterolit dhe bashkë me të, rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Tani, shkencëtarët besojnë se vezët nuk janë të rrezikshme për enët e gjakut dhe nuk i bllokojnë ato.
4.Mbrojnë masën muskulare
Njeriu nis të humbë masë muskulare që pas moshës 30 vjecare. Masa muskulare nis të bjerë me 5 përqind për çdo dhjetë vjet.
Humbja e saj e bën njeriun të ndihet i plogësht dhe rrit shanset e frakturave. Aktiviteti fizik, veçanërisht ai i fokusuar tek forca dhe qëndresa ju ndihmojnë të ruani masën muskulare.
Vezët dhe proteina që ato ofrojnë ushqejnë muskujt pas stërvitjes dhe i mbrojnë ato.
Për emisionin “Maska” në Youtube, në kanalin “Homeland Albania”, një ish-punonjës i një Fast Food-i në Tiranë dëshmon për atë që ndodh në “prapaskenën” e Fast Food-eve në vend! Një lemeri e vërtetë! “Puna në Fast Food ka shumë...
Nëse qëroni hudhrën çdo herë kokërr më kokërr, ka një truk të thjeshtë që do t’ju kursejë kohë: Vendosni thelpinjtë e hudhrës brenda një kavanozi të vogël ose një tasi. Mbylleni kapakun (ose mbuloni tasin me një pjatë) dhe...
Për t’u siguruar që vezët tuaja nuk çahen gjatë zierjes, provoni këtë truk të thjeshtë: Shtoni kripë ose uthull: Hidhni 1 lugë gjelle kripë ose uthull të bardhë në ujin e zierjes. Kjo ndihmon në forcimin e lëvozhgës dhe...
Lini një koment