Si të bëni vetë pastashu, ëmbëlsirën më të shitur në pastiçeritë shqiptare
Si të bëni vetë pastashu, ëmbëlsirën më të shitur në pastiçeritë shqiptare
Persona: 10
Koha e përgatitjes: 20 minuta–Koha e gatimit: 20 minuta
Neps.al ju sugjeron më poshtë recetën e përgatitjes së këtyre ëmbëlsirave fantastike në shtëpi...
Ingredientët
¾ gotë uji miell
3 kokrra vezë
2 lugë gjelle gjalpë
½ lugë gjelle sheqer
pak kripë
Për kremin e pastiçerisë: ¾ e gotës së ujit qumësht
1 filxhan kafeje miell
1 kokërr vezë
1 filxhan kafeje sheqer
Për çokollatën: 1 pako me çokollatë
Udhëzimet
1
Në një tenxhere hidhet qumësht ose ujë, kripë, gjalpë e sheqer, përzihen të gjitha dhe masa ngrohet derisa merr valë.
2
Në këtë masë hidhet mielli i situr, mbahet në zjarr të dobët dhe me një lugë druri përziehet shpejt, derisa të krijohet një masë e njëllojtë pa kokrra, e cila shkëputet lehtë nga tenxherja dhe luga.
3
Masa hiqet nga zjarri, ftohet deri në 60-70 gradë, hidhen vezët një e nga një me ndërpreje duke i përzier, derisa të krijohet një masë homogjene.
4
Brumi duhet të bëhet i trashë dhe pak elastik.
5
Brumi i përgatitur hidhet me anën e një qese pasticȩrie në një tepsi të thatë në formë gjatoshe 6-7 cm dhe piqet në furrë të nxehtë në temperaturë 230-240 gradë për 12-15 minuta.
6
Pasi ftohet, me thikë sharrë, priten kapakët dhe mbushen me krem pastiçerie. Sipërfaqja spërkatet me çokollatë të shkrirë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment