Salca greke skordhalià është një recetë e thjeshtë për t’u realizuar dhe që do të habisë miqtë tuaj. Është e mirë edhe për fëmijët. Në bazë ka përbërës të thjeshtë dhe të shijshëm si patatet dhe djathi feta. Shoqërohet shumë mirë me vezë të ziera dhe perime të stinës.
Përbërësit për 4 persona:
300 gram patate
2 thelpinj hudhër
1,5 dl vaj ulliri ekstra i virgjër
piper
70 gram djathë feta
1 limon
kripë
Përgatitja:
Lani patatet bashkë me lëkurën, hidhini në një tenxhere dhe mbulojini me ujë të ftohtë. Lërini të ziejnë për 40 minuta nga momenti që marrin valë. Kullojini dhe qërojuni lëkurën, kalojini në grirësen e patateve ose shtypini me pirun dhe lërini të ftohen.
Më pas, hidhni purenë në mikser së bashku me djathin feta të prerë në kubikë. Pasi ta keni fruluar përbërjen për disa sekonda, shtoni në mikser thelpinjtë e hudhrës të qëruar e të prerë në feta. Vazhdoni t’i fruloni dhe shtoni vajin e ullirit ekstra të virgjër.
Shtoni më pas lëngun e filtruar të limonit. Rregullojeni me kripë dhe piper. Frulojeni edhe pak derisa salca t’i ngjajë majonezës në dendësi. Më pas vendoseni në një enë dhe hidhini edhe pak piper sipas dëshirës.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment