Rikthehet tradita e kultivimit të orizit në Zadrimë të Lezhës
Në Zadrimë të Lezhës është rikthyer kultivimi i orizit, një traditë që tashmë i përkiste të shkuarës. Altin Prenga, sipërmarrës i njësisë së agroturizmit ‘Mrizi i Zanave’ ka vendosur të risjellë këtë kulturë duke krijuar një orizore në zonën e Zadrimës.
Në një video të shpërndarë në rrjetet sociale, ai shkruan: “Pas 30 vitesh, rikthejmë mbjelljen e orizit në zonën e Zadrimës.
A është e drejtë që ne që konsumojmë vetëm pilaf në mëngjezore,kemi receta tradicionale pa fund me oriz por ka 30 vite që nuk e prodhojmë?”
Para viteve ’90 zona e Shkodrës dhe Lezhës kanë qenë të njohura për prodhimin e orizit me rendiment të lartë, por pas këtyre viteve, kultivimi i kësaj kulture u ndërpre për shkak të kostove të larta si pasojë e teknologjisë së vjetruar.
Duket se kjo inicitaivë është sfida e radhës e Altin Prengës, qëllimi i të cilit është të shfrytëzohet çdo potencial që na ofron toka jonë dhe të përfshihet sa më shumë komuniteti vendas e prodhuesit lokalë.
Tartufi, ky përbërës misterioz dhe i rrallë, ka qenë prej kohësh një simbol i luksit në botën kulinare. I njohur për aromën e tij të veçantë dhe të fuqishme, tartufi ka kapur imagjinatën e kuzhinierëve dhe gurmanëve në të...
Nuk mund të blesh lumturinë, por mund të blesh sushi, që është e njëjta gjë! Në dy dekadat e fundit është bërë sensacion vakti tradicional japonez i njohur si sushi. Dita Ndërkombëtare e Sushit feston këtë vakt potencialisht të...
Sot në vend festohet Sulltan Nevruzi, festa më e rëndësishme e besimtarëve bektashinj. Fillimisht festohej si festa e ardhjes së pranverës dhe më vonë si ditëlindja e imam Aliut. Kjo festë zgjat tri ditë. Besimtarët shkëmbejnë vizita tek njëri-tjetri...
Lini një koment