Nga neps. al29 Nëntor, 2021 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 2 minuta
Një guidë orientuese: Si të kuptoni çfarë sheqeri po merrni nga ushqimet
Çfarë është më e mirë: Pa sheqer, pa sheqer të shtuar apo pa ëmbëlsues? Po ka një diferencë dhe qartazi një fitues!
Me siguri mund të keni ndeshur shpesh tek etiketat e ushqimeve që keni blerë fjalët: “Sugar free”, “No added sugar” dhe “Unsweetened”. Ndoshta mund të jeni bërë konfuz ose ndoshta si keni kushtuar fare rëndësi.
Këtu në Neps do të marrin me rradhë secilën prej tyre për t’i kuptuar më mirë funksionin.
Së pari duhet të kuptoni se sheqeri nuk është domosdoshmërisht i keq për ju. Është mënyra sesi e konsumojmë, ajo çka ndikon tek shëndeti jonë.
Teksa sheqeri natyral tek frutat apo perimet është pjesë e një diete të shëndetshme, sheqeri i shtuar tek pijet e gazuara apo ushqimi i përpunuar duhet të konsumohet në minimum. Konsumimi i madh i sheqerit të shtuar rrit rrezikun për diabetin e tipit 2.
Sugar free
Një ushqim konsiderohet sugar free nëse përmban më pak se 0,5 gram sheqer për 1 racion. Zakonisht kjo etiketë gjendet tek çëmcakëzat, petullat me shurup, lëngjet e frutave me konservues, ëmbëlsirat etj.
No added sugar
Përdoret kur nuk ka sheqer të shtuar në mënyrë manuale, gjatë procesit të prodhimit apo paketimit. Zakonisht gjendet tek etiketat e granolës, lëngjet e frutave, gjalpi i kikirikut etj.
Unsweetened
Nëse e shikoni këtë etiketë tek ndonjë ushqim nënkupton, që nuk ka sheqer të shtuar ose ëmbëlsues artificialë. Gjendet tek qumështi, qumështi i kokosit, salcë molle, çaji i ftohtë. Ju duhet të zgjidhni produktet që përmbajnë këtë etiketë nëse po mbani një regjim ushqimor strikt./neps.al
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
3 Mars, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 4 minuta
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment