Nëse edhe ju, si ne, i prisni kështu avokadot, ndaloni menjëherë
Të gjithë e kemi vënë re se kur lëmë një avokado të ekspozuar për një kohë të gjatë ndaj ajrit, ajo fillon të bëhet ngjyrë kafe. Kjo ndodh kur një enzimë e quajtur ‘polyphenol oxidase’ dhe një kimikat i quajtur ‘polyphenolos’ hyjnë në një reaksion pas ekspozimit në ajër duke shkaktuar ndryshim të ngjyrës.
Në fakt, nuk ka një mënyrë për ta shmangur këtë, por shefi i famshëm i kuzhinës Nick Stellino ka treguar për RD se thikat metalike, veçanërisht ato që përmbajnë bakër dhe hekur (pra thikat e çelikut), shkaktojnë një nxirje më të shpejtë të avokadove. Dhe kjo vlen edhe për produkte të tjera.
A ka të drejtë Stellino? Me shumë mundësi, po! Disa njerëz i kanë testuar efektet e thikave të metalit në ushqime. Sipas një eksperimenti të bërë nga ‘Cook’s’, u zbulua se përdorimi i thikës plastike kishte një diferencë të madhe për sa i përket sallatës jeshile. U zbulua se thika plastike ishte në gjendje ta ruante sallatën jeshile deri në 24 orë më të freskët.
Një tjetër eksperiment u krye me thikat e qeramikës tek mollët dhe avokadot. Dhe në mënyrë surprizë u zbulua se thikat e qeramikës parandalonin nxirjen enzimatike për një kohë më të gjatë.
Pra, nëse doni t’i ruani avokadot tuaja jeshile, përdorni një mjet prerës plastik për to. Sigurisht tek parandalimi i nxirjes përfshihen edhe faktorë të tjerë si ruajtja në mënyrën e duhur apo mënyra e duhur për t’i prerë ato.
Për emisionin “Maska” në Youtube, në kanalin “Homeland Albania”, një ish-punonjës i një Fast Food-i në Tiranë dëshmon për atë që ndodh në “prapaskenën” e Fast Food-eve në vend! Një lemeri e vërtetë! “Puna në Fast Food ka shumë...
Nëse qëroni hudhrën çdo herë kokërr më kokërr, ka një truk të thjeshtë që do t’ju kursejë kohë: Vendosni thelpinjtë e hudhrës brenda një kavanozi të vogël ose një tasi. Mbylleni kapakun (ose mbuloni tasin me një pjatë) dhe...
Për t’u siguruar që vezët tuaja nuk çahen gjatë zierjes, provoni këtë truk të thjeshtë: Shtoni kripë ose uthull: Hidhni 1 lugë gjelle kripë ose uthull të bardhë në ujin e zierjes. Kjo ndihmon në forcimin e lëvozhgës dhe...
Lini një koment