Lajmet e fundit pohojnë se një konsum i lartë kripe mund të dyfishojë rrezikun e infarktit të zemrës. Sidoqoftë, ky raportim bazohet në të dhëna të pabotuara shkencërisht.
Studimi shkencor
Studimi, i cili u prezantua në Kongresin e Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë në vitin 2017, shqyrtoi marrëdhëniet midis konsumit të kripës dhe rrezikut të zhvillimit të infarktit në 4,630 burra dhe gra të zgjedhura rastësisht, të moshës 25-64 vjeç.
Pjesëmarrësit plotësuan një pyetësor mbi sjelljet shëndetësore dhe disa të dhëna u morën në fillim të studimit, të tilla si pesha, gjatësia, presioni i gjakut, mostrat e gjakut dhe një analizë 24-orëshe e urinës. Pjesëmarrësit u ndanë në pesë grupe, bazuar në konsumin e kripës, të llogaritur nga nivelet e natriumit në mostrat e urines.
Pjesëmarrësit u ndoqën gjatë një periudhe 12-vjeçare për të përcaktuar incidencën e infarktit të zemrës.
Me kalimin e kohës, 121 pjesëmarrës pësuan një infarkt. Rezultatet tregojnë se me rritjen e konsumit të kripës, u rrit edhe rreziku i infarktit.
Megjithatë kjo nuk është një përgjigje përfundimtare pasi njerëzit mund të kenë ndryshuar stilin e jetës dhe zakonet dietike me kalimin e kohës, ata mund të kishin zvogëluar ose rritur nivelin e konsumit të kripës gjatë kohës së studimit.
Të dhënat flasin dhe për faktorë të tjerë që ndikojnë në kalimin e një infarkti siç janë aktiviteti fizik, mënyra e jetesës, statusi socio-ekonomik dhe faktorët e tjerë dietikë.
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
3 Mars, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 4 minuta
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Komento