Ju mbase nuk e dini, por mund të jeni intolerantë ndaj glutenit dhe ja si mund ta kuptoni!
Gluteni mund të jetë një gabim i madh, por është një nga shumë gjërat më të mira të jetës. Ndërkohë që për shumë njerëz nuk është aspak problem, të tjerë kanë intolerancë ndaj guletnit. Ja disa nga shenjat e intolerancës nga gluteni që nuk duhet t’i injoroni:
1.Nuk mund të hani makarona pa u sëmurur
Ose bukë, ose kek. Kjo ndodh për shkak të dhimbjes së stomakut, pasi hani diçka që përmban gluten dhe simptoma është e zakonshme. Në të tilla raste sugjerohet që të mbani shënime për ushqimin që konsumoni për të identifikuar shkaktarët.
2.Ndiheni shumë të fryrë
Kjo ndjesi mund të shkaktohet nga shumë gjëra, nga hormonet te fasulet. Por nëse nuk jeni në gjendje ta digjni glutenin, barku juaj mund të fillojë të ndihet i fryrë.
3.Lëkura juaj është e thatë dhe e plasaritur
Ndërsa nuk ka ndonjë studim shkencor për ta mbështetur këtë, shumë njerëz intolerantë nga gluteni kanë lëkurë të tillë, duke përfshirë lëkurë shumë të thatë, të skuqur apo me akne.
4.Po humbni peshë pa e kuptuar
Humbja e pavullnetshme e peshës është një nga simptomat primare të sëmundjes, sepse kur zorrët tuaj janë dëmtuar, nuk jeni duke e absorbuar siç duhet ushqimin që hani.
5.Nuk përqendroheni dot
Intoleranca nga gluteni mund të kthehet në një sëmundje neurologjike dhe mund të ulë aftësinë tuaj për t’u përqendruar.
6.Ndiheni të pafuqishëm shumicën e kohës
Mund të keni ndryshime të humorit ose rritje të ndjenjës së depresioni/ankthit pasi keni ngrënë ushqime me gluten.
7.Jashtëqitja jote është qesharake
Jeni kaps gjatë gjithë kohës? Apo keni diarre? Problemet me jashtëqitjen janë një tjetër shenjë.
8.Nuk kujtoni asgjë
Një nga kryesore neurologjike të raportuara nga pacientët intolerantë ndaj glutenit është kujtesa e mjegullt.
9.Jeni aq të lodhur sa keni nevojë për një sy gjumë pasi keni fjetur.
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Luleshtrydhet prishen shpejt, por me këtë truk të thjeshtë mund t’i mbani të freskëta për disa ditë më shumë: 1️⃣ Shpëlajini me uthull të holluar – Përzieni 1 filxhan uthull molle ose të bardhë me 3 filxhanë ujë dhe...
Nëse nuk keni një ndarës vezësh, ky truk i thjeshtë do t’ju ndihmojë: 1️⃣ Metoda e shishes plastike – Thyejeni vezën në një tas. Merrni një shishe plastike bosh, shtrydheni pak dhe vendoseni grykën mbi të verdhën. Lëshoni shtrëngimin...
Lini një koment