Nga neps. al4 Dhjetor, 2021 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 3 minuta
7 ushqimet që bëni mirë t’i shmangni, derisa të afrohen muajt e ngrohtë
Produktet e freskëta dhe me lëng mund të duken si një mundësi e shkëlqyer për të ndriçuar ditët tuaja të dimrit, megjithatë, duhet të kemi parasysh që në këto muaj më të ftohtë, shumica e tyre dërgohen nga rajone të ngrohta.
Gjatë këtij procesi, vlerat e tyre të dobishme mund të zbehen, duke i lënë ato me pak ose pa vlerë ushqyese. Në fakt, disa ushqime të shijshme që prodhohen në vend mund të jenë vërtet të dëmshme kur konsumohen gjatë dimrit.
Cilat janë ato:
Asparagu Koha më e mirë për të provuar asparagët është pranvera, sezoni i saj natyral. Në dimër, asparagu transportohet në distanca të gjata nga Peruja ose Kina. Gjatë kësaj periudhe jo vetëm që fillon të venitet shija dhe cilësia e tyre, por edhe vitaminat zhduken. Shumë elementë të dobishëm zhduken gjatë kohës së dërgesës, duke e bërë atë më pak ushqyese për ne.
Zarzavatet e mbushura Ato janë të lara dhe të prera paraprakisht për ne. Sidoqoftë, para-larja e tillë mund të dëmtojë fibrat e zarzavateve dhe të çojë në humbjen e vitaminave në to. Në fund, ne kemi ngelur me një produkt më pak të mirë, më pak të shëndetshëm. Më mirë të presësh për stinët e ngrohta për t’i blerë ato të rritura mjaftueshëm dhe të freskëta.
Luleshtrydhet dhe boronicat Luleshtrydhet janë të pasura me vitaminë C të cilat ndikojnë tek prodhimi i kolagjenit. Boronicat ndihmojnë për të parandaluar kancerin e lëkurës dhe për të rritur aktivitetin e trurit. Por është më mirë të konsumoni vetëm manaferrat e rritura në vend. Ato që transportohen nga mijëra kilometra larg nuk do të kenë shumë aromë ose lëndë ushqyese.
Misrat Misri rritet vetëm në verë dhe në asnjë stinë tjetër. Pra, misri që gjeni në supermarketin tuaj lokal mund të mos jetë aq i freskët sa mendoni. Në vend të kësaj, ato mund të jenë ose të ngrira ose të mbetura nga vera e mëparshme.
Produktet e bulmetit Disa produkte si gjiza dhe qumështi duhet të konsumohen me kujdes gjatë dimrit. Gjiza mund të rrisë sekretimin e mukusit nga gjëndrat dhe mund të ndikojë në gjendjen e përgjithshme të trupit. Njerëzit të cilët tashmë kanë kollë ose ftohje ose që vuajnë nga astma mund të përkeqësojnë problemin duke e konsumuar qumështin. Kjo sepse mund të shkaktojë gëlbazë.
Sheqeri Rezulton se sheqeri mund të nxisë depresionin, veçanërisht në dimër. Marrja e sheqerit shkakton proceset e inflamacionit në trupin tuaj dhe zvogëlon lëshimin e dopaminës, një element që luan një rol në mënyrën se si ndjejmë kënaqësi. Dimri është tashmë një sezon mjaft i zymtë për shumë njerëz dhe konsumimi shtesë i sheqernave mund ta bëjë atë edhe më keq.
Mishi i kuq Mishi i kuq është një burim i shkëlqyer i proteinave, që është i nevojshëm për forcimin e muskujve dhe metabolizmit. Sidoqoftë, konsumimi i shpeshtë i tij mund të shkaktojë një përqendrim të mukusit në fytin tuaj. Eshtë më mirë të zgjidhni të hani mish pule ose peshk gjatë këtij sezoni./neps.al
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
3 Mars, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 4 minuta
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment