Nga neps. al2 Gusht, 2021 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 2 minuta
7 perimet që po bëni gabim duke i ruajtur në frigorifer
Jemi mësuar t’i vendosim shumicën e ushqimeve në frigorifer për t’i mbajtur ato të freskëta për aq kohë sa të jetë e mundur. Por siç rezulton, kjo nuk është në të vërtetë gjëja e duhur për të bërë sepse jo të gjitha ushqimet duhet të ruhen në temperatura të ulëta.
Kjo është arsyeja pse shumë nga ushqimet në frigoriferët tanë zënë vetëm hapësirë në raftet tona dhe përfundojnë duke humbur shijen dhe mikroelementet e dobishme.
Patatet Niseshteja e patates shndërrohet në sheqer në temperaturat e ulëta. Kjo është arsyeja pse patatet e ftohta humbasin shijen e tyre dhe përfundojnë të jenë pak të ëmbla. Në temperaturat e ftohta, uji brenda patateve zgjerohet dhe formon kristale që shkatërrojnë strukturën e fibrave. Kjo e bën perimen e butë dhe jo të mirë për t’u ngrënë.
Hudhra dhe qepa
Kalben kur nuk ka qarkullim të mjaftueshëm të ajrit dhe lagështi të tepërt.
Karotat dhe panxharët Fillojnë të thahen kur mbahen në frigorifer dhe pastaj ato kalben.
Domatet
Të mbajtura në frigorifer humbasin të gjithë shijen e tyre dhe bëhen me ujë.
Patëllxhanët
Kur marrin ujë humbasin të gjitha cilësitë e tyre të dobishme. Kur janë shumë të ngrohta , ato thahen.
Kungulli i njomë
Kthehet i butë kur mbahet në frigorifer dhe mbulohen me myk.
Kastravecat bëhen të butë dhe porozë në temperatura më të ulëta Kopshtarët e dinë që trangujt e duan ngrohtësinë dhe e njëjta vlen edhe për ruajtjen e tyre. Nëse ato mbulohen me njolla të errëta dhe të pakta, kjo do të thotë se ato po kalben.
Si ta bëni mirë? Një kuti prej druri është një vend i shkëlqyeshëm për perimet më lart. Patatet, domatet dhe specat mbahen më mirë veçmas, gjithashtu nga njëra-tjetra, sepse ato prodhojnë në mënyrë aktive gazin e etilenit që shpejton pjekjen e frutave dhe perimeve të tjera rreth tyre.
Për qepët dhe hudhrat rekomandohet t’i mbani të varura.
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
3 Mars, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 4 minuta
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment