4 vlerat ushqimore që gjeni te qumështi i bajameve
Qumështi i bajameve ka shumë vlera ushqyese dhe është një pije me kalori të pakta.Përgatitet duke grirë bajamet, duke i përzierë me ujë dhe më pas filtrohet përzierja për të krijuar një produkt që duke më shumë si qumësht dhe që ka një shije arre.
Qumështi i bajameve ka lëndë ushqyese të fortifikuara. Një gotë qumësht bajamesh në ditë të jep: 10% vitaminë A, 25% vitaminë D, 50% vitaminë E.
Këto vitamina e bëjnë atë aq të ushqyeshëm në krahasim më sasinë e kalorive që mbart. Vitamina A dhe E veprojnë si antioksidantë, rrisin imunitetin, mbrojnë qelizat e trupit dhe indet nga dëmtimi. Vitamina A luan rol të rëndësishëm në përmirësimin e shikimit.
Qumështi i bajameve është i pasur me kalcium, i cili luan një rol të rëndësishëm në ndërtimin dhe mirëmbajtjen e eshtrave dhe dhëmbëve dhe redukton rrezikun e shfaqjes së osteoporozës.
Përfitimet shëndetësore:
Ndihmon personat me diabet: Qumështi i bajameve është i mrekullueshëm për personat që kanë diabet dhe duan një aleat të mirë për të përmirësuar sasinë e sheqerit në gjak. Ky qumësht ka në përbërje sasi shumë të ulët sheqernash të thjeshta, gjë që i jep një natyrë të ulët glicemike, që do të thotë se e tret plotësisht trupi dhe e konverton në energji.
Zemër e shëndetshme: Sasia e ulët e natriumit, mungesa e kolesterolit dhe prania e kaliumit ndihmon të mbajë nivelet e gjakut në gjendje normale dhe ruan gjendjen e zemrës.
Parandalon sëmundjen e alcajmerit: Siç e përmendëm dhe më sipër qumështi i bajameve është i mbushur me vitamina D, i cili përmirëson funksionin e qelizave dhe imunitetin. Për shkak të këtyre përbërësve është provuar se ky qumësht mund të ulë rrezikun e sëmundjes së alcajmerit.
Rrit fuqinë muskulare: Qumështi i bajameve ndihmon në rritjen e fuqisë muskulare dhe është i përkryer për ndërtuesit e trupit. Ai ndihmon në përmirësimin e muskujve për shkak të pranisë së riboflavinës dhe hekurit.
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment