Uji na hidraton, por çfarë ndodh nëse konsumojmë më shumë ujë se sa duhet?
Rregulli “më shumë nuk është gjithmonë më mirë” vlen kur bëhet fjalë për ujë. Mund të merrni dehje nga uji, hiponatremia, nga pirja e tepërt.
Kjo është një gjendje e mbi-hidratimit duke bërë që niveli i kripës të ulet në gjak dhe uji i tepërt për të lëvizur brenda qelizave që mund të çojë në bllokim të mushkërive dhe humbje të qelizave të muskujve. Prandaj, rekomandohet që gjithmonë të shtoni pak kripë në ujin tuaj kur ju duhet të pini një sasi të jashtëzakonshme.
Për shembull, duhet të pimë shumë, veçanërisht kur ushtrohemi në një klimë të nxehtë dhe për periudha të gjata kohore (p.sh. çiklizmit në distanca të gjata dhe maratona) pasi shumë ujë humbet përmes djersës. Humbja e djersës nënkupton gjithashtu humbjen e kripës, e cila mund të shkaktojë ngërçe dhe rraskapitje. Prandaj, është e rëndësishme të pini pije izotonike, të cilat përmbajnë natrium dhe korrespondojnë me përbërjen e lëngjeve të trupit tonë.
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment