Kastraveci, frut apo perime? Ja çfarë thotë shkenca
Të njohur zyrtarisht me emrin e tyre shkencor Cucumis sativus, kastravecat janë anëtarë tëfamiljes së koprës, ose Cucurbitaceae, familjes së bimëve.
Ata kanë origjinën në pjesë të ndryshme të Azisë Juglindore por aktualisht rriten në të gjithë botën.
Madhësia dhe ngjyra mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në varësi të shumëllojshmërisë, por trangujt njihen më mirë për formën e tyre të gjatë, cilindrike dhe lëkurën e gjelbër të ndritshme.
Llojet më të njohura kategorizohen në dy grupe: kastravecat e prerë dhe trangujt turshi.
Siç nënkupton dhe emri kategorik, trangujt e prerë janë më të mirë për t’u shijuar të freskët.
Kastravecat turshi janë zakonisht më të vogla.
Kastravecat nuk janë një burim i rëndësishëm i shumë vitaminave dhe mineraleve, pasi ato përbëhen kryesisht nga uji.
Megjithatë 52-gram kastravec siguron rreth 11% të rekomandimit ditor për vitaminën K – një lëndë ushqyese që luan një rol të rëndësishëm në koagulimin e gjakut dhe shëndetin e kockave.
Ata janë gjithashtu të pasura me disa komponime unike bimore, të tilla si cucurbitacins dhe cucumegastigmanes, të cilat kanë veti të fuqishme antioksiduese dhe anti-inflamatore.
Fruta të konsideruara botanikisht
Megjithëse shumë njerëz mendojnë se trangujt janë perime, përkufizimi shkencor tregon se ato janë një lloj frutash.
Ky dallim bazohet kryesisht në funksionin biologjik të vetë kastravecit.
Në botanikë (studimi i bimëve), frutat lejojnë që një bimë e lulëzuar të riprodhohet. Një frut është formuar nga vezori që ekziston brenda luleve dhe strehon farat që përfundimisht do të rriten në bimë të reja.
Kastravecët rriten nga lulet dhe përmbajnë dhjetëra farëra që mund të përdoren për tu kultivuar gjeneratat e ardhshme të bimëve të kastravecit. Ky funksion themelor është ajo që i bën ata fruta – jo perime – sipas shkencës.
Kulineria
Praktikat e kuzhinës dallojnë frutat nga perimet sipas aromës dhe strukturës. Kastraveci përdoret më shpesh në gatimet e këndshme, e cila është mënyra se si e fitoi reputacionin si një perime.
Stresi është një pjesë e pandashme e jetës së përditshme, por kur nuk menaxhohet siç duhet, mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj fizik dhe mendor. Në këtë artikull, do të zbuloni disa mënyra praktike për të menaxhuar stresin...
Fryrja e stomakut është një problem i zakonshëm që prek shumë njerëz dhe shpesh lidhet me zakone të përditshme ushqimi apo mënyrën e jetesës. Nëse dëshironi të ndiheni më rehat dhe të përmirësoni tretjen tuaj, këto këshilla mund t’ju...
Gjumi cilësor është thelbësor për shëndetin fizik dhe mendor, por shumë prej nesh vuajnë nga mungesa e tij. Në këtë artikull, do të gjeni disa këshilla të thjeshta që mund t’i zbatoni për të përmirësuar gjumin tuaj dhe për...
Lini një koment