Nga https://www.neps.al
">admin16 Korrik, 2020 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 2 minuta
Kastraveci, frut apo perime? Ja çfarë thotë shkenca
Të njohur zyrtarisht me emrin e tyre shkencor Cucumis sativus, kastravecat janë anëtarë tëfamiljes së koprës, ose Cucurbitaceae, familjes së bimëve.
Ata kanë origjinën në pjesë të ndryshme të Azisë Juglindore por aktualisht rriten në të gjithë botën.
Madhësia dhe ngjyra mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në varësi të shumëllojshmërisë, por trangujt njihen më mirë për formën e tyre të gjatë, cilindrike dhe lëkurën e gjelbër të ndritshme.
Llojet më të njohura kategorizohen në dy grupe: kastravecat e prerë dhe trangujt turshi.
Siç nënkupton dhe emri kategorik, trangujt e prerë janë më të mirë për t’u shijuar të freskët.
Kastravecat turshi janë zakonisht më të vogla.
Kastravecat nuk janë një burim i rëndësishëm i shumë vitaminave dhe mineraleve, pasi ato përbëhen kryesisht nga uji.
Megjithatë 52-gram kastravec siguron rreth 11% të rekomandimit ditor për vitaminën K – një lëndë ushqyese që luan një rol të rëndësishëm në koagulimin e gjakut dhe shëndetin e kockave.
Ata janë gjithashtu të pasura me disa komponime unike bimore, të tilla si cucurbitacins dhe cucumegastigmanes, të cilat kanë veti të fuqishme antioksiduese dhe anti-inflamatore.
Fruta të konsideruara botanikisht
Megjithëse shumë njerëz mendojnë se trangujt janë perime, përkufizimi shkencor tregon se ato janë një lloj frutash.
Ky dallim bazohet kryesisht në funksionin biologjik të vetë kastravecit.
Në botanikë (studimi i bimëve), frutat lejojnë që një bimë e lulëzuar të riprodhohet. Një frut është formuar nga vezori që ekziston brenda luleve dhe strehon farat që përfundimisht do të rriten në bimë të reja.
Kastravecët rriten nga lulet dhe përmbajnë dhjetëra farëra që mund të përdoren për tu kultivuar gjeneratat e ardhshme të bimëve të kastravecit. Ky funksion themelor është ajo që i bën ata fruta – jo perime – sipas shkencës.
Kulineria
Praktikat e kuzhinës dallojnë frutat nga perimet sipas aromës dhe strukturës. Kastraveci përdoret më shpesh në gatimet e këndshme, e cila është mënyra se si e fitoi reputacionin si një perime.
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
3 Mars, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 4 minuta
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment