Fëmija im pëlqen ushqimet me ngjyra, por sa të rrezikshëm janë ngjyruesit artificialë?
Ngjyrosja e ushqimit dhe ngjyruesit ushqimorë janë përdorur gjatë gjithë historisë së njerëzimit, megjithëse deri vonë shumica e ngjyruesve ishin natyrale dhe nuk përfshinin ngjyruesit artificial që përdoren sot.
Për shembull, shafrani është një ngjyrues natyral që është përdorur për të shtuar ngjyrën e verdhë në ushqime që nga koha e Perandorisë Romake.
Sot ndodh shpesh të mendojmë për ngjyrosjen e ushqimeve të ndryshme, sidomos ushqimeve të fëmijëve për t’i bërë sa më tërheqëse dhe argëtuese për ta.
Por sa të sigurt janë ngjyruesit artificialë të ushqimit për fëmijët?
Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) thotë se janë mjaft të sigurta dhe i lejon të përdoren.
Por studimet kërkimore mbi ngjyruesit e ushqimit kanë gjetur lidhje me hiperaktivitetin tek fëmijët .
Një studim hulumtues nga Mbretëria e Bashkuar që u botua në revistën “Lancet” , konkludoi në rritje të vogla të hiperaktivitetit në një grup 3-vjeçarësh dhe një grup tjetër të moshave 8- 9-vjeç, pasi kishin konsumuar ushqime me ngjyrues artificial dhe pije me konservues ushqimor.
Megjithatë sipas studimeve të FDA nuk është vërtetuar se ka lidhje mes hiperaktivitetit të fëmijëve dhe ngjyruesve artificialë.
Edhe pse akoma ka polemika midis studimeve të ndryshme nëse vini re se fëmija juaj ka probleme me sjelljen apo reaksione të tjera atëherë shmangini sa më shumë ngjyruesit artificialë.
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment