Sugjerojmë:

Domatja dhe vlerat e saj ushqimore: Ja çfarë duhet të dimë

Domatja (Solanum lycopersicum) është një frut nga familja e natës në Amerikën e Jugut.
Pavarësisht se botërisht është një frut, zakonisht hahet dhe përgatitet si një perime.
Domatet janë burimi kryesor dietik i likopenit, antioksidant i cili ka qenë i lidhur me shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë rrezikun e zvogëluar të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit.
Ato janë gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës C, kaliumit, folateve dhe vitaminës K.
Domatet e freskëta kanë shumë pak karbohidrate dhe përbëhen kryesisht nga sheqerna të thjeshtë dhe fibra të patretshme. Këto fruta kryesisht përbëhen nga uji.
• Kalori: 18
• Ujë: 95%
• Proteina: 0.9 gram
• Karbohidrate: 3.9 gram
• Sheqer: 2.6 grams
• Fibra: 1.2 grams

Studimet tregojnë se domatet mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes së zemrës dhe disa kancere.
Ky frut është gjithashtu i dobishëm për shëndetin e lëkurës, pasi mund të mbrojë nga djegiet nga dielli.

Lini një koment