Domatja dhe vlerat e saj ushqimore: Ja çfarë duhet të dimë
Domatja (Solanum lycopersicum) është një frut nga familja e natës në Amerikën e Jugut.
Pavarësisht se botërisht është një frut, zakonisht hahet dhe përgatitet si një perime.
Domatet janë burimi kryesor dietik i likopenit, antioksidant i cili ka qenë i lidhur me shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë rrezikun e zvogëluar të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit.
Ato janë gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës C, kaliumit, folateve dhe vitaminës K.
Domatet e freskëta kanë shumë pak karbohidrate dhe përbëhen kryesisht nga sheqerna të thjeshtë dhe fibra të patretshme. Këto fruta kryesisht përbëhen nga uji. • Kalori: 18 • Ujë: 95% • Proteina: 0.9 gram • Karbohidrate: 3.9 gram • Sheqer: 2.6 grams • Fibra: 1.2 grams
Studimet tregojnë se domatet mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes së zemrës dhe disa kancere.
Ky frut është gjithashtu i dobishëm për shëndetin e lëkurës, pasi mund të mbrojë nga djegiet nga dielli.
Stresi është një pjesë e pandashme e jetës së përditshme, por kur nuk menaxhohet siç duhet, mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj fizik dhe mendor. Në këtë artikull, do të zbuloni disa mënyra praktike për të menaxhuar stresin...
Fryrja e stomakut është një problem i zakonshëm që prek shumë njerëz dhe shpesh lidhet me zakone të përditshme ushqimi apo mënyrën e jetesës. Nëse dëshironi të ndiheni më rehat dhe të përmirësoni tretjen tuaj, këto këshilla mund t’ju...
Gjumi cilësor është thelbësor për shëndetin fizik dhe mendor, por shumë prej nesh vuajnë nga mungesa e tij. Në këtë artikull, do të gjeni disa këshilla të thjeshta që mund t’i zbatoni për të përmirësuar gjumin tuaj dhe për...
Lini një koment