Arra apo bajame, cila është më e shëndetshme?

Arrat (Juglans regia) dhe bajamet (Prunus dulcis) janë dy lloje të njohura të arrave që janë të mbushura me vitamina, minerale dhe yndyrna të shëndetshme për  zemrën.

Ndërsa ato mund të përdoren në mënyrë të shkëmbyeshme në receta të shumta, mund të pyesni veten nëse njëra arrë është më e mirë për ju se tjetra.

Ky artikull krahason arrat dhe bajamet, duke përfshirë ndryshimet dhe ngjashmëritë e tyre ushqyese, për të përcaktuar se cila është më e shëndetshme.

Kalori 185 170
Yndyrna 18.5 gram 15 gram
Proteina 4.3 gram 6 gram
Karbohidrate 4 gram 6 gram
Fiber 2 gram 3 gram
Vitamin E 1.3% 45%
Fosfor 8% 11%
Magnes 11% 19%
 

 

 

Bajamet dhe arrat kanë profile ushqyese të ngjashme. Sidoqoftë, bajamet ofrojnë një përmbajtje më të lartë minerale ndërsa arrat mbajnë më shumë acide yndyrore omega-3.

Të dy arrat dhe bajamet janë të shkëlqyera për shëndetin e zemrës. Kur bëhet fjalë për humbjen e peshës dhe kontrollin e sheqerit në gjak, bajamet janë fituesit, por arrat marrin rolin kryesor për shëndetin e trurit.

Të dyja arrat mund të shkaktojnë reaksione alergjike, por arrat në përgjithësi janë më alergjike sesa bajamet. Gjithashtu, të dyja përmbajnë acidin fititrik antinutrient.

Të dy arrat dhe bajamet ofrojnë efekte të shumta për promovimin e shëndetit, dhe shtimi i tyre në dietën tuaj është provuar të jetë e dobishme.

Prandaj, zgjedhja e një fituesi të qartë mes tyre mund të mos jetë aq e prerë sa keni imagjinuar.

 

Sidoqoftë, kur kërkoni një arrë optimale për humbjen e peshës dhe kontrollin e sheqerit në gjak, bajamet mund të jenë zgjidhja më e mirë. Në të kundërt, arrat mund të jenë më të mira për shëndetin e trurit.

Lini një koment