Sugjerojmë:

7 perimet që po bëni gabim duke i ruajtur në frigorifer

Jemi mësuar t’i vendosim shumicën e ushqimeve në frigorifer për t’i mbajtur ato të freskëta për aq kohë sa të jetë e mundur. Por siç rezulton, kjo nuk është në të vërtetë gjëja e duhur për të bërë sepse jo të gjitha ushqimet duhet të ruhen në temperatura të ulëta.

Kjo është arsyeja pse shumë nga ushqimet në frigoriferët tanë zënë vetëm hapësirë në raftet tona dhe përfundojnë duke humbur shijen dhe mikroelementet e dobishme.

Patatet
Niseshteja e patates shndërrohet në sheqer në temperaturat e ulëta. Kjo është arsyeja pse patatet e ftohta humbasin shijen e tyre dhe përfundojnë të jenë pak të ëmbla. Në temperaturat e ftohta, uji brenda patateve zgjerohet dhe formon kristale që shkatërrojnë strukturën e fibrave. Kjo e bën perimen e butë dhe jo të mirë për t’u ngrënë.

Hudhra dhe qepa
Kalben kur nuk ka qarkullim të mjaftueshëm të ajrit dhe lagështi të tepërt.

Karotat dhe panxharët
Fillojnë të thahen kur mbahen në frigorifer dhe pastaj ato kalben.

Domatet
Të mbajtura në frigorifer humbasin të gjithë shijen e tyre dhe bëhen me ujë.

Patëllxhanët
Kur marrin ujë humbasin të gjitha cilësitë e tyre të dobishme. Kur janë shumë të ngrohta , ato thahen.

Kungulli i njomë
Kthehet i butë kur mbahet në frigorifer dhe mbulohen me myk.

Kastravecat bëhen të butë dhe porozë në temperatura më të ulëta
Kopshtarët e dinë që trangujt e duan ngrohtësinë dhe e njëjta vlen edhe për ruajtjen e tyre. Nëse ato mbulohen me njolla të errëta dhe të pakta, kjo do të thotë se ato po kalben.

Si ta bëni mirë?
Një kuti prej druri është një vend i shkëlqyeshëm për perimet më lart. Patatet, domatet dhe specat mbahen më mirë veçmas, gjithashtu nga njëra-tjetra, sepse ato prodhojnë në mënyrë aktive gazin e etilenit që shpejton pjekjen e frutave dhe perimeve të tjera rreth tyre.

Për qepët dhe hudhrat rekomandohet t’i mbani të varura.

Lini një koment